SAD i Kina za denuklearizaciju Korejskog poluostrva

Izvor: Press, 13.Apr.2013, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Kina za denuklearizaciju Korejskog poluostrva

Američki državni sekretar Džon Keri i vodeći kineski diplomata državni savetnik Jang Ðieći izjavili su to nakon sastanka u Pekingu, preneo je Rojters.

Keri je kazao da su se SAD i Kina založili da tesno prate situaciju u Severnoj Koreji.

Vodeći američki diplomata koji je u Pekingu razgovarao s kineskim liderima kazao je da je s domaćinima imao detaljne diskusije o izazovima koje je nametnula Severna Koreja.

Kineski državni savetnik Jang Ðieći >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je rekao da je njegova zemlja posvećena radu na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

On je kazao da Kina veruje da je najbolji način da se reši tamošnja situacija "mirno kroz dijalog", a ne kroz sukobljavanje.

Prema njegovim rečima, Kina će raditi sa SAD, Japanom, Južnom Korejom i drugima i imati konstruktivnu ulogu u međunarodnim razgovorima o Severnoj Koreji.

Američki državni sekretar Keri danas je, tokom prve posete Kini od naimenovanja na tu dužnost, razgovarao s najvišim kineskim državnim zvaničnicima ne bi li ih ubedio da izvrše pritisak na Severnu Koreju da ublaži ratnu retoriku i vrati se pregovorima o svom nuklearnom naoružanju, preneo je Rojters.

Keri ne krije želju da Kina, kao vodeći severnokorejski trgovinski partner, finansijer i prijatelj, zauzme aktivniji stav prema toj osiromašenoj i izolovanoj zemlji, koja poslednjih nedelja preti SAD i Južnoj Koreji nuklearnim ratom, javila je ranije danas britanska agencija.

U razgovoru s kineskim predsednikom Si Džinpingom, američki državni sekretar je naglasio da je ovo kritičan trenutak, sa velikim izazovima kao što su Korejsko poluostrvo, iranski nuklearni program, Sirija i Bliski Istok, kao i posustajanje privrede u mnogim zemljama, kojima je potreban ekonomski podsticaj.

Posle razgovora s kineskim predsednikom, Keri je bez ulaženja u detalje izjavio da su oni bili "konstruktivni i da vode napred".

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji je, nakon razgovora s Kerijem, pozvao na mir, dijalog i denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.