SAD i Britanija tajno ubijaju civile širom sveta iz Jokšira

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2016, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Britanija tajno ubijaju civile širom sveta iz Jokšira

Nova dokumenta objavljena od strane bišeg radnika američke obaveštajne agencije "NSA" Edvarda Snoudena su otkrila kako je "NSA" koristila za špijuniranje američku bazu "Menvit hil" u Jokširu u Velikoj Britaniji kako bi sprovodila misije "ubij ili uhvati" u globalnoj senci rata.

Novi fajlovi pokazuju šta se zaista dešava u američkoj bazi.

Dokumenta pokazuju da su tajne "NSA" misije "ubij ili uhvati" na Bliskom istoku planirane i pokrenute unutar teško čuvane baze.



Programi koji nose nazive kao što su "Goustvolf" i "Gousthanter", korišćeni su da podrže konvencionalne operacije u ratnim zonama kao što su Avganistan i Jemen - sa kojima ni Britanija ni SAD nisu zvanično u ratu.

U julu, Obamina administracija je objavila da je negde između 64 i 116 civilnih žrtava prouzrokovano američkih vazdušnim napadima izvan Avganistana i Iraka u godinama od 2009 do 2015. Iako Vašington nije precizirao gde je tačno došlo do civilnih žrtava, veruje se da su žrtve posledica napada u Jemenu, Pakistanu i Severnoj Africi.

Obamina administracija trpi kritike zbog male transparentnosti podataka od strane raznih organizacija za zaštitu ljudskih prava, kao i zbog "iskrivljivanja" stvarne slike o tome šta se dešava. Prema različitim procenama nezavisnih istraživača, od 200 do 1.000 civila je poginulo od posledica ovih napada.

Dokumenti takođe dovode u pitanje saučesništvo Velike Britanije u napadima dronovima, a koji se obavljaju iz obaveštajne baze.

U prošlosti, Britanija je tvrdila da ima potpuno znanje, te da je dala punu saglasnost, za to šta se dešava u bazi, uprkos tvrdnjama aktivista da tajne američke operacije mogu predstavljati ratne zločine.

Najnovija saznanja su kritikovana od strane grupa za ljudska prava, uključujući i "Ripriv".

Glavni advokat organizacije Kat Krejg je saopštio da je ovo "još jedan primer neprihvatljivog nivoa tajnosti koja okružuje učešće Velike Britanije u programu američkog "ciljanog ubijanja. "

"Sada je važno da je premijer načisto o umešanosti Velike Britanije u ciljanim ubistvima, kako bi se osiguralo da britansko osoblje i resursi nisu umešani u ilegalne i nemoralne aktivnosti", rekao je Krjeg.

Iako je Ministarstvo odbrane odbilo da komentariše dokumenta, presretnuta dokumenta su bila upućena direktoru Nacionalne obaveštajne službe.

Portparol Nacionalne obaveštajne službe Ričard Kolko je izjavio: "Muškarci i žene koji služe u obaveštajnoj zajednici štite nacionalnu bezbednost SAD prikupljanjem podataka, vrše analizu, i obezbeđuju podršku za donošenje odluka pod strogim setom zakona, politike i smernica. Ova misija štiti naš narod i druge širom sveta. "

U aprilu 2012. godine ova baza takođe je bila u žiži javnosti nakon što su se stanovnici pridružili članovima "Okupaj" pokreta. Oni su organizovali masovne proteste ispred baze.

"Velika Britanija je obezbedila objekat koji je uključen u napade sa bespilotnim letelicima, a koji ubijaju i ranjavaju na hiljade civila, a zbog prikrivenog karaktera tog rata, veoma je teško da se pruže informacije i odgovornost Velike Britanije kroz Parlament", rekao je za RT dr Stiv Šefild, autor izveštaja na 65 stranica "Podizanje poklopca Menvita".

Mateo Bergamini, osnivač i direktor "Šat aut" organizacije, veruje da Vlada Velike Britanije treba da tačno obavesti javnost o tome šta se zapravo dešava u tajnom objektu.



"U idealnom slučaju, ja bih pozvao vlasti da javnosi saopšte šta se tačno dešava, i da zaista počnu da se ponašaju u duhu demokratije", rekao je on za RT, dodajući da onim ljudima koji budu odgovorni za kršenje međunarodnog prava treba suditi u Velikoj Britaniji.

Međutim, šanse da se prave informacije obelodane veoma su male, sudeći po dosadašnjem iskustvu.

"Mislim da će reakcija vlasti biti skrivanje informacija, ili će pokušati da odgovornost prebace na nekog drugog kao što su to radili sa korupcijom u prošlosti", rekao je Bergamini.

Vostok, RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.