SAD čekaju palestinsku vladu

Izvor: B92, 19.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD čekaju palestinsku vladu

Sastanak u Jerusalimu (Beta)

Jerusalim -- Izraelske i palestinske političke vođe potvrdile su da su za mirno rešenje međusobnog spora, kaže Kondoliza Rajs.

Američka državna sekretarka je posredovala između izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestiskog predsednika Mahmuda Abasa, na odvojenim razgovorima u Jerusalimu, koji su trajali dva sata. Prema njenim rečima, izraelski premijer i palestinski predsednik su se složili da se uskoro ponovo sastanu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Svo troje smo ponovili spremnost da se nađe rešenje spora te dve države i složili se da plalestinska država ne može biti stvorena nasiljem i terorom", izjavila je Rajsova posle sastanka.

Naglasila je da su dvojica lidera "ponovila svoju privrženost ranijim dogovorima i sporazumima", uključujući i američki predlog za mirovno rešenje sukoba uz recipročne mere u stvaranju palestinske države.

Ona je prethodno rekla i da SAD ne vide da će Palestinci ispuniti zahteve Kvarteta za Bliski istok, ali da će ipak sačekati formiranje palestinske vlade.

Ona je, posle sastanka s palestinskim zvaničnicima, izjavila da nema nagoveštaja da će nova palestinska vlada ispuniti neophodne uslove takozvanog Kvarteta za rešavanje blisko-istočnog pitanja, da bi je Vašington priznao.

"Za sada nisam videla ništa što bi nagoveštavalo da će nova vlada ispuniti principe" Kvarteta za rešavanje blisko-istočnog pitanja, rekla je Rajsova novinarima.

Ona je ponovila da će Vašington ipak sačekati formiranje palestinske vlade i objavljivanje njenog programa pre donošenja konačne odluke o stavu SAD prema toj vladi.

Novu vladu nacionalnog jedinstva formiraće Abasov pokret Fatah i islamistički pokret Hamas.

Kvartet za rešavanje blisko-istočnog pitanja, koji čine SAD, Rusija, Evropska unija i Ujedinjene nacije, zahteva od buduće palestinske vlade da prizna državu Izrael, prihvati ranije sporazume Palestinaca i Izraela, kao i da odustane od nasilja.

Pokret Hamas, koji je formirao vladu nakon pobede na parlamentarnim izborima u januaru 2006, odbija te zahteve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.