Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2015, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD će isporučiti Saudijskoj Arabiji nove rakete „patriot“

31.07.2015. -

Ministarstvo odbrane SAD namerava da proda Saudijskoj Arabiji oružje u vrednosti od 5,4 milijarde dolara. Planirano je da se ovom bliskoistočnom kraljevstvu isporuče modernizovane rakete za sistem protivraketne odbrane „patriot“ PAK-3.

Stejt department je dozvolio prodaju municije Saudijskoj Arabiji u iznosu od pola milijarde dolara.

Isporuke će se vršiti u narednih pet godina, tokom kojih će američki specijalci obučavati saudiski personal.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Isporuke raketa-presretača modernizovanog modela treba da omogući zaštitu teritorije Saudijske Arabije od raketnih napada, uključujući raketiranja iz Jemena. Prema nekim podacima, postojeći sistemi PRO su se pokazali malo efikasni protiv raketa koje poseduju Huti.

O planiranoj isporuci oružja objavljeno je nakon posete Rijadu ministra odbrane SAD Eštona kartera koji je doputovao na razgovore sa saudijskim rukovodstvom posledice sporazuma o nuklearnom programu Irana.

Iranski sajt Press TV naveo je mišljenje eksperta Edvarda Korigana koji je rekao da će isporuke oružja Saudijskoj Arabiji isprovocirati novu trku u naoružanju u regionu koja će dovesti do destabilizacije regiona.

Podsetimo, Saudijska Arabija je svetski lider u kupovini naoružanja.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.