Izvor: B92, 16.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD bez podrške za Volfovica

Vašington -- SAD nisu uspele da obezbede podršku ključnih saveznika za zadržavanje Pola Volfovica na funkciji predsednika Svetske banke

Kako prenosi Rojters, na konferenciji grupe sedam industrijski najrazvijenijih država sveta (G7), američki pristup jeste da treba odvojiti kršenje etičkih kodeksa koje je načinio Volfovic od toga da li on ima kredibilitet da nastavi da radi svoj posao u Svetskoj banci, što je podržao samo Japan.

Afera vezana za Volfovica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je izbila na videlo ovih dana, znatno je uticala na kredibilitet Svetske banke. Konačna odluka o statusu Volfovica mogla bi da bude doneta već danas.

"SAD su želele samo da izvrše probu. Japan je bio uz Ameriku, ali su ostali, među kojima je i Kanada, bili protiv", rekao je neimenovani izvor agenciji Rojters.

Volfovicu se zamera to što je svoju partnerku, Šahu Riza, unapredio na funkciju i dodelio joj 60.000 dolara, što je nekoliko puta više od bilo kog službenika Svetske banke.

Još uvek aktuelnom predsedniku Svetske banke prebacuje se i to što je u američkoj administraciji imao vrlo aktivnu ulogu u planiranju i pripremanju rata u Iraku 2003. godine. Posebno su protiv njega članice Svetske banke iz EU, koje su od početka bile protiv iračkog rata.

Po tradiciji, prvog čoveka Svetske banke imenuju SAD, kao najznačajnija i najbogatija država te organizacije. Ukoliko se dogodi da Volfovic bude smenjen, biće to prvi put u istoriji te organizacije da se smenjuje njen direktor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.