Izvor: B92, 22.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD Rusiji: Novi predlog o raketama

Moskva -- SAD ponudile nove predloge Rusiji u cilju smanjenja napetosti zbog raketnog štita plana u Evropi.

Vašington je obećao da će svoje najnovije predloge, koji proističu iz prošlomesečnog razgovora ministara spoljnih poslova i odbrane, ponuditi Moskvi u pisanoj formi. "Američka strana je konačno, kasno sinoć, dostavila Moskvi predlog u vezi sa antiraketnim odbrambenim sistemom. Mi ga sada proučavamo", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Andrej Krivcov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On, međutim, nije saopštio detalje o sadržini predloga. U nastojanju da smanji rusku zabrinutost, Vašington je, prošlog meseca, objavio da je spreman da obustavi aktivnosti oko raketnog štita ako bi Rusija pristala da sarađuje u tom projektu.

Rusija se protivi planu SAD da u Češkoj rasporedi radare, a u Poljskoj presretajuće rakete, ističući da je to pretnja njenoj bezbednosti. Ona je ponudila izgradnju zajedničkog sistema raketne odbrane, ali je ta ideja izazvala malo interesovanje Vašingtona, prenosi Rojters.

Vašington navodi da su mu instalacije u Evropi potrebne da bi odagnao opasnost od raketnog napada iz Irana. Rusija, koja sumnja da će Iran, u doglednoj budućnosti, imati interkontinentalne rakete, ponudila je Amerikancima zajedničko korišćenje radarske stanice u Azerbejdžanu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je SAD izgradnju zajedničkog raketnog odbrambenog sistema, u koji bi bile uključene i evropske zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.