SAD: Rusija i Kina su pretnja za naše interese u svemiru

Izvor: Večernje novosti, 21.Avg.2019, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Rusija i Kina su pretnja za naše interese u svemiru

Rastući vojni potencijal Rusije i Kine u svemiru ugrožava interese Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, izjavio je vršilac dužnosti direktora američke Nacionalne obaveštajne službe Džozef Megvajer Rastući vojni potencijal Rusije i Kine u svemiru ugrožava interese Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, izjavio je vršilac dužnosti direktora američke Nacionalne obaveštajne službe Džozef Megvajer.„Sjedinjene Američke Države i naši >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << saveznici imaju vitalne interese u svemiru, uključujući vojne, komercijalne i naučne, ali pretnja tim interesima raste kako Kina i Rusija razvijaju i razmeštaju destruktivno oružje koje preti satelitskim sistemima Sjedinjenih Američkih Država i naših saveznika“, rekao je Megvajer na zasedanju Nacionalnog saveta za svemir kojim je predsedavao potpredsednik SAD Majk Pens. On je kao primer naveo kopneni raketni lanser koji koristi Kina, a koji bi, prema njegovim informacijama, mogao da za satelite u niskoj zemaljskoj orbiti predstavlja pretnju od uništenja.PROČITAJTE JOŠ - PRETI RAT U SVEMIRU: Dok Pentagon odbrojava dane, Rusi upozoravaju na “kraj čovečanstva” „Sličan sistem se razvija u Rusiji i on će verovatno proraditi za nekoliko godina“, rekao je on. Megvajer je istakao da Kina razvija oružje koje može da ometa rad satelita na geosinhronoj orbiti, a Rusija je rasporedila „kopneno lasersko oružje sposobno da zaslepljuje ili ometa rad naših optičkih senzora razmeštenih u svemiru“. „Osim toga, Kina i Rusija su formirale specijalne svemirske snage. Obe države u okviru svojih napora za odbijanje i pobeđivanje neprijatelja, povećavaju kapacitete ostvarivanja napada na svemirske sisteme. Ukratko, pretnja američkim svemirskim sistemima i dalje raste“, zaključio je Megvajer. Američki predsednik Donald Tramp je u februaru potpisao naredbu o stvaranju Svemirskih snaga za odbijanje agresije i zaštitu nacionalnih interesa u svemiru. Rusija je saopštila da na taj način Sjedinjene Američke Države stvaraju preduslove za militarizaciju svemira svojim namerama da svemir iskoriste u vojne svrhe i da će zvanična Moskva morati da odgovori na moguće pretnje recipročnim i asimetričnim merama. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general Valerij Gerasimov je početkom marta pozvao vojne naučnike da intenziviraju potragu za sredstvima i uvođenje sredstava za suprotstavljanje mogućim vojnim akcijama potencijalnog protivnika u svemiru i iz svemira. Sa svoje strane, Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da Sjedinjene Američke Države, optužujući Kinu i Rusiju za navodno stvaranje pretnji u svemiru, zapravo traže izgovor kako bi opravdale svoju težnju za vojnom superiornošću i razvojem naprednog oružja. Pentagon je, zauzvrat, izjavio da će Sjedinjene Američke Države „braniti i štititi“ svemir od njegove militarizacije od strane Rusije i Kine. sputniknews.com

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

AMERIČKE CARINE MENJAJU GLOBALNO TRŽIŠTE Evo ko je najviše profitirao od trgovinskog rata Kina-SAD

Izvor: Blic, 22.Avg.2019, 08:44

Analiza portala Euromoney pokazala je koje države su najviše profitirale od trgovinskog spora između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, koji traje od prošle godine. Kako navode, uvođenje dodatnih carina na robu iz Kine dovelo je do toga da ta zemlja izgubi 4,5 odsto udela na tržištu SAD.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.