Izvor: B92, 31.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Razgovori, pod našim uslovima

Vašington, Beograd -- Pod uslovom da Iran prekine nuklearni program, a već je ranije rečeno da nema nameru, SAD su spremne da direktno pregovaraju.

"Čim Iran u potpunosti i na način koji bude bilo moguće proveriti prekine svoj program obogaćivanja uranijuma, SAD će se pridružiti svojim kolegama iz grupe EU 3 za pregovaračkim stolom i susresti se sa iranskim predstavnicima", rekla je danas Kondoliza Rajs, američki državni sekretar.

Rajsova je rekla da su "SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spremne da diplomatiji pruže najbolju šansu da pobedi" u rešavanju iranske nuklearne krize. Ona je naglasila da će Iran platiti "visoku cenu" ako nastavi da teži razvijanju nuklearnog oružja.

Rajsova je, međutim, dodala da za SAD ostaju otvorene sve opcije u rešavanju krize oko iranskog nuklearnog programa, uključujući i vojnu intervenciju. Rajsova je, takođe, naglasila da Vašington ne razmatra ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Teheranom, koji su prekinuti 1979. godine, posle otmice američkih diplomata u ambasadi SAD u iranskoj prestonici.

SCG podržava predlog SAD

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Crne Gore saoštilo je danas da podržava predloge Stejt departmenta u vezi sa mirnim i kompromisnim rešenjem iranske krize.

Ministarstvo navodi u saopštenju da predlog Stejt departmenta smatra "razumnim i kompromisnim".

"Nadamo se da će ih na isti ili sličan način razumeti i prihvatiti i predsednik Irana i Vlada Irana. Od njih sada zavisi šta će Iran izabrati: kompromis ili sukob, mir ili tragediju za sve", piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.