Izvor: B92, 27.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Raketa bi bila provokacija

Vašington, Ženeva -- SAD su ocenile da bi lansiranje balističke rakete dugog dometa Pjongjanga predstavljalo provokaciju i da bi značilo kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

"I dalje ostajemo na kursu denuklearizacije Severne Koreje i sarađujemo sa našim saveznicima kako bismo obezbedili da se to i dogodi", izjavio je portparol Bele kuće Robert Gibs.

Gibs je istakao da SAD smatraju da bi lansiranje te rakete predstavljalo provokaciju i da bi značilo kršenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezolucija Saveta bezbednosti UN", preneo je Rojters.

Severna Koreja je najavila lansiranje rakete dugog dometa početkom sledećeg meseca.

Pjongjang je upozorio da će svaki pokušaj Saveta bezbednosti UN da kazni Severnu Koreju zbog lansiranja značiti završetak međunarodnih pregovora o okončanju njenog nuklaernog programa, kao i da će ponovo pokrenuti nuklearku.

UN: Kršenje ljudskih prava u Severnoj Koreji

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava osudio je "ozbiljna i raširena" kršenja ljudskih prava u Severnoj Koreji, a posebno primenu torture i postojanje kampova za prinudni rad.

Forum od 47 država članica UN, sa sedištem u Ženevi, usvojio je rezoluciju koju su predložile EU i Japan. Šest zemalja, među kojima Kina, Rusija i Kuba, glasale su protiv rezolucije. Rezoluciju je podržalo 26 država, a 15 je bilo uzdržano.

U tekstu rezolucije, koju je podržala i Južna Koreja, izražava se zabrinutost zbog "ozbiljne, raširene i sistematske zloupotrebe ljudskih prava u Denokratskoj Narodnoj Republici Koreji, a posebno zbog primene toruture i postojanja kampova za prinudni rad političkih zatvorenika i građana povratnika".

Delegacija Severne Koreje odbacila je rezoluciju, ocenjujući da je "puna izmišljotina", preneo je Rojters.

Savet UN za ljudska prava je, takođe, produžio za još jednu godinu mandat svog specijalnog istražitelja u Severnoj Koreji Vitita Muntarborna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.