SAD: Olakšice za Kubu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 11.Mar.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Olakšice za Kubu

Vašington, Santjago -- Američki senat odobrio je u utorak uveče prodaju lekova Kubi i olakšao uslove za putovanje Amerikanaca na to ostrvo.

Amerikancima kubanskog porekla je, prema novom zakonu, dozvoljeno da putuju na Kubu jednom godišnje umesto jednom u tri godine, kao što je slučaj sada. Takođe se olakšava transfer novca Kubanaca koji rade u SAD i, prema novom pravilniku, oni mogu potrošiti 179 dolara dnevno na Kubi, dok je do sada taj iznos bio 50 dolara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kubanske vlasti će ubuduće moći da uvoze hranu i lekove bez prethodne uplate.

Predstavnički dom SAD, odnosno donji dom Kongresa, prošlog meseca je usvojio taj zakon.

Međutim, tim zakonom se ne ukida američki embargo koji je Kubi uveden 1962. godine.

Američki predsednik Barak Obama saopštio je da podržava olakšavanje porodičnih putovanja i slanja novca kubanskih Amerikanaca na Kubu, dodavši da trgovački embargo treba da ostane na snazi kao način pritiska, u cilju sprovođenja demokratskih reformi u toj zemlji.

Južna Amerika: Ukinuti sankcije

Ministri inostranih poslova dvanaest zemalja članica Unije južnoameričkih naroda (UNASUR) pozvali su SAD da ukinu embargo Kubi.

"Da bi imale dobre veze sa Južnom Amerikom, važno je da SAD promene svoju politiku prema Kubi", izjavio je novinarima brazilski ministar inostranih poslova Nelson Jobim. Učesnici sastanka UNASUR-a su poručili da će ovo pitanje oblikovati buduće odnose sa Vašingtonom.

"Uz novog predsednika SAD, vidimo povoljne uslove da se okonča ova nepravedna i diskriminatorska situacija", poručila je sa sastanka UNASUR-a argentinska ministarska odbrane Nilda Gare.

Pored Kube, Brazila i Argentine, sastanku su prisustvovali i predstavnici Perua, Ekvadora, Gvajane, Bolivije, Kolumbije, Paragvaja, Urugvaja, Venecuele i Surinama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.