Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Novinarka u zatvoru

Novinarka Njujork tajmsa osuđena je na zatvorsku kaznu jer nije htela da otkrije izvor jedne informacije.

Džudit Miler velikoj poroti koja istražuje kako je u javnost procurelo ime operativca CIA nije želela da otkrije ime svog izvora, a sudija Tomas Hogan ju je poslao u zatvor, gde će ostati dok ne pristane da svedoči ili dok velikoj poroti ne istekne mandat, u oktobru.

Novinarka je izjavila da ne želi u zatvor, ali da mora da štiti svoje izvore. "Ako se novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne može verovati da će zaštititi svoje izvore, onda novinari ne mogu da rade, a tu nema slobode štampe", kaže ona.

Velika porota pokušava da utvrdi ko je administracije SAD 2003. medijima dao ime agenta CIA Valeri Plejm i da li su pri tome prekršeni neki zakoni. Ime agenta CIA došlo je do javnosti pošto je njen suprug, diplomata Džozef Vilson, kritikovao rat u Iraku, a prethodno u Africi bezuspešno tražio dokaze da je bivši irački lider Sadam Husein ranih '90-ih pokušavao da nabavi uranijum.

Reporteri bez granica: Opasan presedan

Reporteri bez granica navode da je zatvaranje novinarke tužan dan za slobodu štampe. "Odluka sudije je apsurdna, opasan presedan i veoma loš signal SAD ostatku sveta", navodi se u saopštenju RSF i poziva Kongres SAD da što pre izglasa predlog zakona, na federalnom nivou, kojim se novinarima daje pravo da štite izvore informacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.