Izvor: Blic, 19.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Možemo da napadnemo Iran, ali...

Novi načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD, admiral Majkl Malin, izjavio je noćas da Amerika poseduje odgovarajuće potencijale za napad na Iran, mada ta opcija ostaje kao poslednje rešenje, ako diplomatija ne urodi plodom.



"Postoje više nego dovoljne rezerve za odgovor, ukoliko to vođstvo države od nas zatraži", rekao je admiral Malin na prvoj konferenciji za novinare otkako je 1. oktobra preuzeo komandu nad oružanim snagama SAD.

Sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za odbranu Robert Gejts je dodao da nuklearni materijal u rukama Iranaca povećava strepnju da bi se atomsko oružje moglo naći u rukama terorista.

Admiral Malin i Gejts su, takođe, još jednom apelovali na Kongres da odustane od izglasavanja rezolucije o genocidu koji su Turci 1915. godine počinili nad Jermenima, ističući da bi takav potez mogao doneti nepotrebne nevolje američkim snagama u Iraku i Avganistanu.

"Ja ne mislim da Turci blefiraju, ja verujem da je za njih ovo pitanje važno. Takođe, mislim da postoji opasnost od ograničavanja korišćenja njihovog vazdušnog prostora i puteva", rekao je Gejts.

Komentar američkog ministra odbrane odnosi se na najavljene kontramere Ankare ukoliko oba doma Kongresa podrže neobavezujuću rezoluciju o ubistvu oko milion i po Jermena pre oko 100 godina, što bi značilo teškoće u snabdevanju snaga SAD raspoređenih u Iraku i Avganistanu.

Govoreći o brigama Vašingtona u vezi sa pojačanim ruskim angažmanom u resavanju iranske nuklearne krize, Gejts je istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin "ozbiljan u nameri da igra konstruktivnu ulogu" u rešavanju ovog problema.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.