SAD: Masakr u studentskom kampusu

Izvor: B92, 16.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Masakr u studentskom kampusu

Bleksburg, Virdžinija, SAD (FoNet)

Bleksburg -- Najmanje 33 žrtve, uključujući napadača, dve pucnjave u naselju Tehničkog univerziteta u mestu Bleksburg, država Virdžinija.

Policija navodi da su u razmaka od dva sata dogodile dve pucnjave - jedna u spavaonici, a druga u zgradi gde se nalazi odeljenje za inženjerstvo. Policija je saopštila da se radi o jednom napadaču i da je on izvršio samoubistvo, ne navodeći njegov identitet. Inače, u tom kampusu živi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko 26.000 studenata.

Američki predsednik Džordž Buš je u kratkoj izjavi u Beloj kući rekao da je užasnut: "Naša zemlja je šokirana i ožalošćena vešću o današnjoj pucnjavi u Virdžinija Teku".

Buš je kazao da škole treba da budu bezbedna mesta za učenje, da budu "svetilišta i kada se to naruši, posledice se osećaju u svim učionicama i svim sredinama".

Portparol FBI-ja Ričard Kolko rekao je da još nema dokaza koji bi ukazali da je reč o terorističkom napadu, ali je dodao da će biti ispitane sve mogućnosti.

Posle pucnjave, svi ulazi u kampus su zatvoreni, a predavanja otkazana.

Očevici su ispričali američkim medijima da su čuli više desetina pucnjeva nakon čega je zavladala panika. Neke osobe su povređene dok su iskakale kroz prozor.

"Scena iz učionice može da se opiše kao potpuni haos. Izgledalo je kao scena oz filma, nešto što gledate u bioskopu, ali ne možete očekivati da će se ikada desiti vama", rekao je jedan od očevidaca.

Reč je o najtežem napadu takve vrste u istoriji SAD. Do sada je najtragičniji oružani napad bio događaj u Teksasu iz 1966. godine, kada se Čarls Vitmen popeo na kulu Univerziteta u Teksasu i ubio 15 ljudi, a ranio 31 osobu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.