Izvor: B92, 11.Feb.2010, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Iran neće da obogati uranijum

Vašington -- SAD ne veruju da je Iran sposoban da obogati uranijum do stepena do kog tvrdi da može, saopšteno je iz Bele kuće.

Iranski predsednik, Mahmud Ahmadinedžad, rekao je ranije da je Teheran proizveo prvi paket od 20 odsto obogaćenog uranijuma, samo dva dana od početka tog procesa. Iran je objavio da je 20 odsto obogaćeni uranijum samo početakn njegovog obogaćivanja na još viši nivo.

Portparol Bele kuće, Robert Gibs odbacio je tvrdnje Irana, rekavši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Teheran izdao seriju saopštenja baziranih na politici, a ne na fizici.

Tvrdnje o napretku iranskog nuklearnog programa stigle su samo dan pošto je američki sekretarijat finansija uveo nove sankcije Iranu, zamrznuvši imovinu generala Revolucionarne garde, Rostama Kvasemija, i četiri filijale njegove građevinske firme.

Uranijum mora da bude obogaćen da bi mogao da služi kao gorivo za nuklearne centrale.

Iranu je potreban uranijum obogaćen 20 odsto kao gorivo za istraživački reaktor koji proizvodi medicinske izotope.

Uranijum obogaćen do 90 odsto služi za proizvodnju materijala za atomsku bombu.

Zapad se pribojava da je svrha iranskog nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog naoružanja, što Iran poriče.

Međunarodna zajednica je upozorila Teheran da će mu biti uvedene nove sankcije UN, ukoliko nastavi sa aktivnostima obogaćivanja uranijuma.

UN su do sada uvele tri paketa sankcija Iranu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.