Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD Iraku prodavale oružje iz BiH?

London, Vašington, Sarajevo, Bagdad -- Indipendent piše da je Pentagon u prošle dve godine iz BiH u Irak izvezao na hiljade komada oružja.

List, pod naslovom "Tajni američki posao sa oružjem", piše da je Pentagon tokom prošle dve godine iz Bosne i Hercegovine u Irak izvezao hiljade komada vatrenog oružja koristeći za to mrežu privatnih kompanija, a da je jedna od tih kompanija na crnoj listi Vašingtona i Ujedinjenih nacija kao firma koja se bavi krijumčarenjem oružja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema izveštaju Amnesti internešenela, Vlada SAD je organizovala isporuku 200.000 automtaskih pušaka kalašnjikov iz Bosne u Irak, ali i pored tvrdnji da je oružje bilo namenjeno mladoj iračkoj armiji, nema dokaza da su one stigle do krajnjeg korisnika. Dok zapadni zvaničnici u BiH strahuju da je deo oružja, nabavljenog po najnižoj mogućoj ceni, možda pao u pogrešne ruke, funkcioneri NATO-a tvrde da je reč o najvećoj isporuci naoružanja iz tog dela SFRJ posle Drugog svetskog rata.

Gardijan piše da su evropska administracija u BiH i nevladine organizacije, angažovane u skladištenju i uništenju od rata preostalog oružja, besni na Vašington što je tajnom isporukom oružja za Irak potkopao program razoružavanja u BiH. "Teško je ubediti ljude da unište oružje kada svi čuvaju ono što imaju čekajući na Ujka Sama da dođe sa šakom dolara", kaže jedan od britanskih stručnjaka.

Gardijan piše da su neke od firmi koje su, pod pokroviteljstvom Pentagona, radile na poslu za Irak, pre četiri godine bile uključene u tajne isporuke naoružanja iz Srbije i BiH za Liberiju i Sadama Huseina.

Nadležni u Iraku i američki general neposredno odgovoran za opremanje Iračke vojske navode da u Irak nije stiglo nikakvo oružje iz BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.