SAD: Hitna stimulacija ekonomije

Izvor: B92, Beta, 24.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Hitna stimulacija ekonomije

Vašington, Čikago -- Američki predsednik Barak Obama i kongresne vođe složili su se da je ekonomiji potreban hitan stimulans, saopštila je Bela kuća.

"Sporazumeli smo se da treba brzo da reagujemo i stimulišemo ekonomiju, otvorimo nova radna mesta, vratimo novac u džepove ljudi", rekao je portparol Bele kuće Robert Gibs, posle Obaminog susreta sa vođama republikanaca i demokrata u Kongresu. Dodao je i da su se Obama i kongresne vođe obavezali da će učiniti sve da namenjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fondovi budu što pre iskorišćeni za stimulaciju ekonomije.

Gibs je takođe najavio da će Obama preduzeti brze korake za učvršćivanje sistema finansijske regulative, kao i da bi neuspeh u merama protiv recesije mogao u kratkom roku da izazove udvostručivanje nezaposlenosti.

Obama je predložio stimulacioni paket, u vrednosti od 825 milijardi dolara, kome su se u početku protivili republikanci, uz obrazloženje da su njegovi predlozi preskupi i da neće stvoriti dovoljno novih radnih mesta.

Američki predsednik je naveo da je Kongres na putu da odobri novi stimulacioni paket do 16. februara.

Harli-Dejvidson otpušta 1.100 radnika

Američki proizvođač motocikala Harli-Dejvidson saopštio je da će otpustiti više od 12 odsto zaposlenih i zatvoriti nekoliko fabrika zbog smanjenje potražnje.

Vest o otpuštanjiam i zatvaranjima je usledila nakon što je saopšteno da je profit u četvrtom kvartalu prošle godine bio manji nego što je očekivano. Proizvođač motora je saopštio da preduzima više mera za smanjivanje troškova, među kojima su zatvaranja fabrike zbog čega će u naredne dve godine biti otpušteno 1.100 radnika.

Harli je već u aprilu prethodne godine otpustio 700 radnika zbog ekonomske krize koja je već tada zahvatila SAD. Najava o novim otpuštanjima je usledila nakon što se kriza proširila na ceo svet.

U poslednjem kvartalu ukupan prihod Harlija je opao za 58 odsto na 77,8 miliona dolara. Prodaja Harlija širom sveta je pala za 13,1 u tom peridu, dok je u SAD opala za 19,6 odsto. U 2009. godini, Harli će smanjiti proizvodnju za 13 odsto.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obama ukinuo zabranu vladinog finansiranja grupa za abortus

Izvor: Kurir, 24.Jan.2009

VAŠINGTON, 24. januara 2009. (Beta-Rojters) - Američki predsednik Barak Obama ukinuo je zabranu na vladino finansiranje grupa koje obezbeđuju usluge abortusa, koju je uveo njegov prethodnik Džordž Buš, saopšteno je iz Bele kuće. Ta odluka predsednika iz redova Demokratske stranke je pobeda pobornika...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.