Izvor: B92, 17.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Hiljade u protestnoj šetnji

Vašington -- Nekoliko desetina hiljada ljudi demonstriralo u Vašingtonu protiv rata u Iraku, četiri godine od napada SAD-a na tu zemlju.

Slični protesti održani su i u drugim delovima sveta. Protestna šetnja, održana na 40. godišnjicu manifestacija protiv rata u Vijetnamu, počela je u blizini Memorijalnog centra posvećenog tom ratu, samo nekoliko stotina metara udaljenog od Bele kuće, a nastavljena je preko reke Potomak ka Pentagonu.

Američki novinari procenili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su da je u protestnoj šetnji učestvovalo više od 50.000 ljudi, dok policija nije htela da saopšti zvaničnu procenu o broju učesnika demonstracija.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima "SAD napolje iz Iraka, sad!". Na jednom od transparenata pisalo je i "Najgori tirani: Napoleon, Hitler i Buš", prenosi agencija Rojters.

Policija je saopštila da je sinoć uhapšeno više od dvadeset osoba koje su protestovale ispred Bele kuće. Američki predsednik Džordž Buš ovog vikenda nalazi se u predsedničkoj rezidenciji Kemp Dejvid u Merilendu.

Nekoliko hiljada pristalica rata održalo je, međutim, u blizini tog mesta kontra-miting, a na njihovim transparentima pisalo je "Dobiti rat ili izgubiti od džihada" i "Demokrate napolje iz Amerike".

Manji protesti protiv rata u Iraku održani su u još nekim američkim gradovima, a demonstracije se očekuju i u San Francisku i u Ostinu, u državi Teksas.

Slične manifestacije danas su održane i u više evropskih gradova - Istanbulu, Kopenhagenu, Pragu i Atini, a antiratne demonstracije najavljene su i u Velikoj Britaniji, Australiji i Kanadi.

Demokrate nameravaju da u američkom Kongresu donesu zakon kojim će biti određen datum povlačenja vojske SAD iz Iraka. U predlogu zakona, o kojem će se uskoro raspravljati u Predstavničkom domu, navodi se da povlačenje američke vojske treba da se završi do

septembra 2008. godine.

Upozoravajući da bi povlačenje vojske SAD izazvalo porast nasilja u Iraku, Buš je najavio da će na taj predlog staviti veto. "Posledice određivanja takvog, veštačkog roka bile bi katastrofalne", rekao je danas Buš u nedeljnom obraćanju na radiju.

Današnji protest u Vašingtonu poslednji je u nizu demonstracija protiv rata u Iraku, u kojem je do sada poginulo više od 3.200 američkih vojnika i nekoliko desetina hiljada Iračana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.