SAD: Hapšenja osumnjičenih za sklapanje lažnih brakova

Izvor: VOA, 14.Maj.2019, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Hapšenja osumnjičenih za sklapanje lažnih brakova

Američke vlasti saopštile su da su privele pedeset osoba osumnjičenih za vezu sa, kako su naznačili tužioci, raširenom shemom sklapanja lažnih brakova, čija je svrha zaobilaženje imigracionih zakona. U optužnici koja je podignuta prošle sedmice navedeno je da su prevare izvođene širom države Teksas, na jugu Sjedinjenih Država. Njihovi akteri bili su lokalni meštani i državljani Vijetnama. U sudskim podnescima navedeno je da su državljani Vijetnama, s ciljem sticanja statusa stalnog boravka u SAD-u plaćali između 50.000 i 70.000 dolara organizaciji koju je vodila osoba pod imenom Ešli Jen Ngijen. Nakon uplate organizovano je njihovo povezivanje sa državljanima SAD-a, koje bi odredila organizacija i kojima je davan deo uplaćenog novca. Optužnica obuhvata ukupno 96 osoba koje su osumnjičene za prevaru sklapanja lažnih brakova i imigracionih vlasti, laganje pod zakletvom i uticanje na svedoke. "Sklapanje lažnog braka je veoma ozbiljan zločin”, saopštio je povodom tog slučaja Toni Brajson direktor hjustonskog odseka američke Službe za državljanstvo i imigraciju. “Ostajemo nepokolebljivi u posvećenosti za obezbeđivanje nacionalne i javne bezbednosti i integriteta imigracionog sistema”, saopštio je Brajson.  Američke vlasti navode da su u svrhu davanja većeg legitimiteta prijavama vijetnamskih državljana, organizatori obezbeđivali fotografske albume lažnih slika sa venčanja, lažna poreska dokumenta, životne troškove ili podatke o zaposlenju. Tužioci definišu lažne brakove kao zajednicu supružnika koji nikada nisu živeli zajedno, niti to nameravaju, ili pak osobe koje su se upoznale neposredno pre nego što su podnele molbu za stupanje u brak. Te osobe venčavale su se na osnovu aranžmana koji su sklapali sa organizacijom osumnjičenog Ngijena.  Procedura dobijanja stalnog boravišta u Sjedinjenim Državama za supružnike je obimna. Služba za državljanstvo i imigraciju traži dokumente poput potvrde o venčanju, zajedničkom zakupu ili vlasništvu nad imovinom, potvrde o zajedničkim finansijama, kao i svedočenja ljudi koji mogu da potvrde da je brak sklopljen na dobrovoljnoj bazi. U praksi to znači mnoštvo formulara koje treba da popune osoba koja je državljanin i supružnik. Podrazumeva i razgovor sa parom uz upozorenje da mogu biti krivično gonjeni u slučaju davanja lažnih informacija.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Hapšenja osumnjičenih za sklapanje lažnih brakova

Izvor: RTV Pink, 14.Maj.2019

Američke vlasti privele su 50 osoba osumnjičenih za vezu sa, kako su naznačili tužioci, raširenom šemom sklapanja lažnih brakova, čija je svrha zaobilaženje imigracionih zakona.

Nastavak na RTV Pink...

SAD: Hapšenja zbog sklapanja lažnih brakova

Izvor: Radio 021, 15.Maj.2019, 10:09

Američke vlasti privele su 50 osoba osumnjičenih za, kako su naznačili tužioci, raširenu šemu sklapanja lažnih brakova, čija je svrha zaobilaženje imigracionih zakona...U optužnici je navedeno da su prevare izvođene širom američke savezne države Teksas, a u tome su učestvovali lokalni...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.