Izvor: B92, 19.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Dodatne snage u Avganistan

Vašington, Kopenhagen -- Američki sekretar za odbranu Robert Gejts naredio je odlazak brigade borbene avijacije armije SAD u Avganistan u cilju suprotstavljanja pobunjenicima.

Jedan vojni funkcioner je izjavio da je ova brigada armije SAD od oko 2.800 vojnika opremljena borbenim i transportnim helikopterima i da će vojnici biti raspoređeni u Avganistanu na proleće, preneo je Rojters.

Brigada će biti deo pojačanja od ukupno 20.000 vojnika koje je tražio glavnokomandujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO i američkih snaga u Avganistanu, američki general Dejvid Mekirnan.

On je tražio i četiri pešadijske borbene brigade od oko 14.000 vojnika i dodatne specijalne jedinice za podršku.

SAD imaju oko 31.000 vojnika u Avganistanu, od kojih neke dejstvuju samostalno, a ostale su u sastavu snaga NATO od ukupno 51.000 vojnika.

Tri danska vojnika poginula u Avganistanu

Tri danska vojnika iz sastava NATO u Avganistanu poginula su, dok je jedan ranjen u eksploziji mine podmetnute ispod vozila na jugu provincije Helmand.

Od kako je Danska 2001. prihvatila da učestvuje u mirovnoj misiji NATO u Avganistanu, u okviru međunarodnih snaga za podršku bezbednosti u toj zemlji, poginuo je 21 danski vojnik.

Kontingent od 700 danskih vojnika raspoređenih uglavnom u provinciji Helmand, jugozapadno od glavnog grada Kandahara, nalazi se pod britanskom komandom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.