ŠŠvedska: Bezbednosne pretnje zbog vojnog jačanja na Baltiku

Izvor: Blic, 09.Jan.2017, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠŠvedska: Bezbednosne pretnje zbog vojnog jačanja na Baltiku

Švedski premijer Stefan Leven upozorio je danas da se ta skandinavska zemlja suočava sa više bezbednosnih pretnji, uključujući sajber napade, istakavši da glavne pretnje dolaze s vojnim jačanjem u regionu Baltičkog mora, posebno u svetlu pripajanja Krima Rusiji.

Leven je to naveo u članku objavljenom danas u dnevnom listu "Dagens Niheter", uoči trodnevnog sastanka o nacionalnoj bezbednosti i odbrani, prenosi AP.

Švedski vojni zvaničnici su tražili veće vojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << troškove zbog uočenih pretnji u regionu.

Prošlog meseca je strateško ostrvo u Baltičkom moru, Gotland, odbilo ruski zahtev za najam prostora u luci nakon što je vlada upozorila da bi to moglo da naškodi vojnim i političkim interesima Švedske, navodi američka agencija.

U međuvremenu, švedski Nacionalni vojni radio establišment upozorio je na rastući broj sajber napada iz drugih zemalja, nakon što ih je registrovano oko 100.000 u 2016. godini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.