S boljim naoružanjem

Izvor: Politika, 23.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S boljim naoružanjem

Novi "Olimpusov" izdanak mju-750 ima dvostruku stabilizaciju slike

Letimičan pogled ne otkriva veliku razliku između starog mju-700 koji smo nedavno predstavili i novog mju-750: dopadljivo maleno kućište je veoma slično, mada je izbor boja novog modela nešto skromniji.

Ako pažljivije zagledate, videćete četvrtast otvor na objektivu: mju-750 je dobio novu optiku i može da zumira 5x. Objektiv je prilično kvalitetan, sastoji se od osam elemenata, od kojih su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << četiri asferična, tako da su snimci veoma dobri, uz uobičajene male hromatske aberacije u širokougaonom području.

Veći zum donosi poznate nevolje pri dužim ekspozicijama, pa je fotoaparat opremljen i dvostrukim stabilizatorom slike koji, osim toga, omekšava pokrete pri snimanju videa. Uz veći zum, mju-750 nije dobio i bolju svetlosnu moć – ona je i dalje 1 : 3,3, tako da nisu povećane mogućnosti snimanja pri slabom svetlu. I na ovom su, ipak, veoma dobre: najviša osetljivost je ISO 1600, uz dobro kontrolisan šum. Možete da slikate, a da pri tome ostanete neprimećeni.

Blic ćete ponekad morati da koristite; sa 3,8 metara dometa, on spada u jače u klasi minijaturnih fotoaparata, ali vodite računa da je kapacitet litijum-jonskog akumulatora 740 mAh, pa će ga često korišćenje blica brzo isprazniti.

Kućište je, svakako, metalno, otporno na loše vremenske uslove i nije mnogo ergonomično, a 2,5-inčni ekran nije ostavio mesta za optičko tražilo. Za točkić sa osnovnim režimima se našlo prostora, ali nema onih sa izborom prioriteta pri odmeravanju svetla. Umesto toga, "Olimpus" je ponudio, čak, 23 unapred definisana režima. Svi nisu dostupni u osnovnoj verziji – neki se odnose na podvodno snimanje, za šta treba dokupiti dodatno nepromočivo kućište.

Pored toga, u novoj seriji su se vratili još nekim starim dobrim navikama, među kojima su supermakro režim i velike mogućnosti štednje memorije – ova sprava dopušta prilaženje objektu na tri santimetra, a snimci se mogu smanjivati i opsecati, uz izbor od čak osam rezolucija. Nažalost, izbor nivoa kompresije raspoloživ je samo u najvišoj.

Video režimi su ostali isti kao kod prethodnog – mogu se koristiti sve tri standardne rezolucije (najviša je VGA), a broj slika u sekundi je fiksiran na 15. Uz sliku se snima zvuk, a tokom snimanja dostupan je digitalni zum. Aparat ima i dva rafalna režima, od kojih je jedan veoma brz, ali sa ograničenim trajanjem sekvence.

Moćni maleni fotoaparati nikad nisu bili jeftini, pa i za mju-750 treba odvojiti ne baš malu sumu, više nego za njegovog prethodnika. Osim toga, s velikim zumom, visokom osetljivošću i dvostrukim stabilizatorom, on je u svojoj klasi veoma konkurentan, tako da ga ozbiljno treba uzeti u obzir ukoliko želite dobre odlike u malom džepu.

Bojan Stanojević

[objavljeno: 23.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.