S.Koreja lansira satelit u decembru

Izvor: B92, 01.Dec.2012, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S.Koreja lansira satelit u decembru

Pjongjang -- Severna Koreja saopštila je da će između 10. i 22. decembra lansirati u zemljinu orbitu radni satelit, javila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

U saopštenju koje je prenela džavna agencija, Korejski komitet za svemirsku tehnologiju (DPRK) je naveo da planira da lansira radni satelit nakon što su naučnici analizirali greške napravljene tokom neuspešnog lansiranja u aprilu ove godine i uneli poboljšanja, preneo je AFP.

Lansiranje satelita će, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi američka agencija AP, zaoštriti već napete odnose Severne Koreje sa Južnom Korejom koju 19. decembra očekuju predsednički izbori, ali i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Severna Koreja je u aprilu lansirala raketu dugog dometa koja je ponela satelit, ali se ona raspala ubrzo po poletanju. Taj pokušaj su odmah osudile Ujedinjene nacije, Vašington, Seul i druge prestonice, kako navodi AP.

Ovo će biti drugi pokušaj njenog lansiranja pod vođstvom Kim Džong Una, koji je došao na vlast nakon smrti oca Kim Džon Ila pre skoro godinu dana.

Saopštenje o lansiranju usledilo je nekoliko sedmica nakon što je Barak Obama dobio drugi predsednički mandat u SAD i uoči njegove zvanične inauguracije u januaru, podsetio je AP.

Vašington smatra da su lansiranja satelita Severne Koreje u stvari "kamuflaža" za isprobavanje tehnologije projektila dugog dometa, što su zabranile Ujedinjene nacije.

SAD kritikuju severnokorejske namere da se domogne nuklearnog oružja i balističkih projektila kao pretnju po Aziju i bezbednost u svetu, navela je američka agencija.

Severna Koreja je pod svojim mladim vođom najavila da će nastaviti da razvija svoj nuklearni program ukoliko Vašington ne okonča neprijateljsku politiku prema Pjongjangu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sjeverna Koreja u decembru lansira dalekometnu raketu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Dec.2012

Sjeverna Koreja planira da u periodu od  10. do 22. decembra lansira dalekometnu raketu, javila je danas Sjevernokorejska novinska agencija /KCNA/. U saopštenju Korejskog komiteta za svemirsku tehnologiju, koje je prenijela KCNA, navodi se da je planiralo lansiranje radnog satelita, nakon što su...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.