S.Arabija pogubila 47 osuđenih za terorizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jan.2016, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S.Arabija pogubila 47 osuđenih za terorizam

Saudijska Arabija pogubila je danas 47 ljudi osuđenih za terorizam uključujući istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimritisa.

Većina pogubljenih bili su uključeni u napade Al Kaide od 2003. do 2006. godine, navelo je saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju, prenosi Rojters.

Iran, u kome većinu čine šiiti upozorio je da će Saudijsku Arabiju "skupo koštati" pogubljenje Nimra.

Oštre reakcije zbog pogubljenja sveštenika
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Pogubljenje istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra je izazvalo žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regiona.

EU zabrinuta zbog pogubljenja

Evropska unija (EU) izrazila je večeras duboku zabrinutost zbog pogubljenja 47 osoba u Saudijskoj Arabiji.

"EU je ozbiljno zabrinuta zbog slučaja imama, slobode izražavanja i poštovanja građanskih i političkih prava, koji moraju da budu sačuvani i u borbi protiv terorizma", navodi se u saopštenju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Bivši premijer Iraka Nuri al Maliki smatra da će pogubljenje "uglednog sveštenika" obeležiti kraj vlade Saudijske Arabije.

"Oštro osuđujemo te gnusne sektaške prakse i smatramo da će pogubljenje sveštenika al Nimra srušiti saudijski režim kao što je i pogubljenje mučenika (Muhameda Bakira) al Sadra Sadama (Huseina)", rekao je Maliki govoreći o istaknutom šiitskom svešteniku ubijenom 1980. godine.

Ugledni irački sveštenik Moktada al Sadr pozvao je Irak i zemlje Persijskog zaliva na demonstracije zbog pogubljenja al Nimra.

"Tražim šiitima u Saudijskoj Arabiji da pokažu hrabrost u svom odgovoru čak i putem mirnih demonstracija, kao i šiiti u Persijskom zalivu, kako bi zaustavili nepravdu i terorizam vlade u budućnosti", naveo je on na svom vebsajtu.

Siitski Hezbolah iz Libana je, takođe, osudio pogubljenje istaknutog sveštanika nazvavši ga "ubistvom", prenosi Rojters.

Hezbolah smatra da je pravi razlog zbog kojeg je al Nimr ubijen to što se on borio za prava "ugnjetavanih", navela je ta grupa u saopštenju.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Saudijsku Arabiju da podržava terorizam i ubija protivnike režima, prenosi Rojters.

"Saudijske Arabija podržava teroriste i radikalne sunite, ubijajući i suzbijajući one koji kritikuju vladu u zemlji", saopšto je portparol ministarsva Hosein Džaver Ansari, kako prenosi IRNA.

Oglasio se i jemenski pokret Huti koji je saopštio da je reč o "svetom svešteniku" oštro kritikujući vlast u Saudijskoj Arabiji.

Kraljevska porodica Al Sud je danas pogubila svetog ratnika, velikog sveštenika Nimr Al Nimra posle lažnog suđenja koje je predstavljalo jasno kršenje ljudskih prava, navedeno je na zvaničnom sajtu Huta.

U Bahreinu su zbog ubistva sveštenika izbile demonstracije, a policija je upotrebila suzavac da rastera učesnike.

Demonstranti u ostrvskoj kraljevini gde su na vlasti suniti su nosili slike al Nimra, a do sukoba sa policijom je došlo u šiitskom muslimanskom selu Abu Saiba zapadno od Manape, glavnog grada.

Zapaljen konzulat Saudijske Arabije u Mešhedu

Konzulat Saudijske Arabije u Mešhedu, glavnom gradu iranske pokrajine Rauavi-Korasan, na severoistoku Irana zapaljen je danas tokom protesta ogranizovanog zbog pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra, javila je Raša tudej.

Studenti muslimanske verske nastave ranije danas organizovali su protestni marš u svetom iranskom gradu Komu u znak protesta protiv pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika Nimr al Nimra, javila je novinska agencija Mer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.