S-500: snažno jačanje ruske protivavionsko-kosmičke odbrane

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2012, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S-500: snažno jačanje ruske protivavionsko-kosmičke odbrane

03.07.2012. - Govoriti o konkretnim parametrima ovog kompleksa nije moguće

Oružane snage Rusije dobijaju prve protivavionske raketne komplekse S-500 2013. godine. Ovo je, kako saopštava agencija Interfaks, izjavio vrhovni komandant ratnog vazduhoplovstva Rusije General-major Viktor Bondarev. Eksperti već odavno izražavaju različite pretpostavke o tome koje tehničke karakteristike može da poseduje ovaj tajanstvei i supersnažni kompleks. Ali jednoglasni su u tome da će on >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ozbiljno ojačati moć ruske protivavionsko-kosmičke odbrane.

Ranije se očekivalo da će razrada sitema biti završena 2015. godine, a možda i da će zakasniti dve godine. Mišljenje vojnog eksperta Viktora Jesina:

Govoriti o konkretnim parametrima ovog kompleksa nije moguće, pošto ovi podaci nisu objavljeni. Pošto je to nova razrada, treba očekivati da će mogućnosti ruske protivavionsko-kosmičke odbrane biti bitno uvećanje. Ali ako se kompleks pravi tako ubrzano, nekakav globalni proboj u sredstivma PVO neće biti moguć. Očigledno to će biti bitno poboljšane taktično-tehničke karakteristike koje poseduje kompleks S-400.

Prema informacijama iz otvorenih izvora na Internetu, S-500 je nova, peta generacija protivavionskih raketnih sistema. U njima treba da bude primenjen princip odvojenog rešavanja zadataka uništavanja balističkih i aerodinamičkih ciljeva. Osnovni zadatak kompleksa je borba protiv bojevih raketa srednjeg dometa, a u slučaju potrebe i interkontinentalnih balističkih raketa na konačnim delovima putanje i u određenim predelima srednjih delova. Verovatno će S-500 biti kompaktniji i sa većom sposobnošću manevrisanja u donosu na postojeće komplekse S-400 Trijumf. Sistem S-500 će dobiti snažniji radar, koji je u stanju da pronalazi ciljeve na razdaljini do 800-900 kilometara, ističe zamenik direktora Instituta za političku i vojnu analizu Aleksandar Hramčihin:

Ako se rukovodimo onim što se o njemu govorilo, to je strateški kompleks, a govorilo se da on može da obara sve što leti, sve do bojevih glava interkontinentalnih raketa i čak satelita na niskim orbitama. Ako ovaj sistem bude tako odličan, on će osigurati stratešku PRO u najmanju ruku onog regiona u kojem je postavljen.

U tom kontekstu pretpsotavke da u protivraketnom delu S-500 može da bude unificiran sa sistemom PRO Moskve Amur deluju vrlo povoljno. Pitanje je koliko brzo će biti rešen ovaj zadatak. Viktor Jasin smatra da u naredne 2-3 godine to teško da će uspeti. Ovo se može ostvariti najranije za 17-18 godina.

Na taj način sistem S-500 ozbiljan je odgovor na one opasnosti i izazove koji će biti aktualni za Rusiju od strane vazdušno-kosmičkih sredtava napada mogućeg protivnika. On je napravljen uz korišćenje naprednih inovacija u oblasti elektornike, i, naravno, novih raketa koje mogu da pogađaju ciljeve, između ostalog i u bliskom kosmosu.

Oleg Nehaj,

 

Izvor: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.