Rute se izvinio zbog uloge Holandije u Holokaustu

Izvor: RTS, 26.Jan.2020, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rute se izvinio zbog uloge Holandije u Holokaustu

Holandski premijer Mark Rute rekao je da žali zbog uloge svoje zemlje tokom Holokausta i nedostatka akcije protiv progona Jevreja, prenosi Rojters.
Mark Rute je tako postao prvi holandski premijer koji se za to zvanični izvinio.

"Sa poslednjim preživelim među nama izvinjavam se u ime vlade za postupke vlasti u to vreme", izjavio je Rute u Amsterdamu na obeležavanju 75. godišnjice oslobađanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koncentracionog logora Aušvic.
Rute je to rekao "shvatajući da nijedna reč ne može da opiše nešto tako užasno kao Holokaust".
Prethodne holandske vlade izvinile su se zbog načina na koji su tretirani Jevreji nakon povratka iz koncentracionih logora u Holandiju, ali je izostalo izvinjenje zbog uloge te države u progonu Jevreja i drugih manjinskih zajednica tokom nemačke okupacije.
Prema Ruteovim rečima, previše ljudi u vladinim institucijama je samo pratilo nemačke naredbe, ne shvatajući konsekvence takvih postupaka.
Oko 102.000 Jevreja iz Holandije ubijeno je u Holokaustu, navodi Rojters.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Premijer Holandije: Izvinjavam se zbog uloge moje zemlje u Holokaustu

Izvor: Blic, 27.Jan.2020, 00:52

Holandski premijer Mark Rute rekao je danas da mu je žao zbog uloge njegove zemlje u Holokaustu i zbog toga što nisu ništa učinili protiv progona Jevreja, čime je postao prvi holandski premijer koji se za to zvanično izvinio, prenosi Rojters.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.