Rusko nuklearno oružje u Belorusiji na mestu, „u dobrom stanju“ – Lukašenko

Izvor: Vostok.rs, 26.Dec.2023, 00:52

Rusko nuklearno oružje u Belorusiji na mestu, „u dobrom stanju“ – Lukašenko

 
Rusko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji je „na mestu i u dobrom stanju“, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko medijima.
„Davno [su isporučene bojeve glave]. Već sam vam rekao kada je završeno. U septembru, mislim, ili u oktobru. Početkom oktobra. Sve je na svom mestu i u dobrom stanju“, izjavio je Lukašenko. On je istakao da vojno osoblje prolazi rutinsku svakodnevnu obuku. „Svakog dana uče nešto novo. Svaki dan. Čak i bivši članovi PVK Vagner, koji su ostali sa nama, danas rade u našim vojnim jedinicama i dele svoja iskustva“, izjavio je beloruski lider. Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta najavio da će Moskva na zahtev Minska rasporediti svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, što je potez sličan onome što su Sjedinjene Države dugo radile na teritoriji svojih saveznika. Moskva je već obezbedila Minsku taktičke raketne sisteme Iskander koji mogu da nose nuklearno oružje i pomogla je Minsku da ponovo opremi svoje avione za nošenje specijalizovanih bojevih glava. Na teritoriji Rusije obučavane su posade i piloti raketnih snaga Belorusije. Putin je 16. juna izjavio da su prva ruska nuklearna punjenja isporučena Belorusiji, a cela pošiljka će stići do kraja godine. Lukašenko je 23. juna izjavio da se značajan deo očekivane municije već nalazi u zemlji.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.