Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2019, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 22.05.

  

Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 22.05. RT: Raketni napad na rusku vazduhoplovnu bazu Hmeimim u Siriji - neutralisani svi projektili  - Teroristi "Al Nusre" u sredu su ispalili 17 raketa na rusku vazduhoplovnu bazu Hmeimim u Siriji, od kojih su sve rakete presretnute ili su pale pre baze. Napad je počeo nakon što je na sirijsku vojsku pokrenuta velika ofanziva militanata u pokrajini Idlib. Devet projektila je presretnuto od strane PVO vazduhoplovne baze Hmeimim, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, dok je još osam palo pre nego što su stigli do teritorije baze. Napad je izvršen iz višecevnih bacača raketa iz područja pod kontrolom terorista u provinciji Idlib.
Napad je došao usred velike ofanzive protiv sirijske vojske koju je pokrenula teroristička grupa "Hajat Tahrir aš Šam" (ranije poznata kao `Al Nusra Front, `podružnica Al-Kaide). U napadu je učestvovalo više od 500 militanata, sedam tenkova, četiri oklopna transportera i 30 kamioneta s montiranim mitraljezima, kao i dva eksplozivna vozila sa bombašima-samoubicama. Njih je podržalo još 200 naoružanih militanata sa tehnikom, koji su napadali sirijske snage s boka. Ofanziva nije uspela jer je sirijska vojska likvidirala oko 150 terorista i uništila tri tenka, kao i 24 kamioneta sa montiranim mitraljezima tokom teških borbi. Baza Hmeimim je često meta pokušaja napada terorističkih grupa, koje napadaju bazu raketama i dronovima. Nijedan od napada nije bio uspešan, ali je ruska vojska upozorila da se napredna tehnologija koju poseduju džihadisti može koristiti protiv manje zaštićenih ciljeva u Siriji i inostranstvu. Da situacija u Siriji ne bude dovoljno napeta, SAD su ponovo optužile sirijsku vladu da upotrebljava hemijsko oružje u područjima pod kontrolom terorista u Idlibu, iako priznaju da imaju malo dokaza za te tvrdnje. Međutim, Stejt department ponovo zapretio Damasku da će "SAD i naši saveznici brzo i adekvatno reagovati" ako se njihove sumnje potvrde.     Ruska vojska je u međuvremenu upozorila da je "Tahrir aš Šam" uspostavio posebnu "hemijsku jedinicu" u cilju organizovanja hemijskog napada u Idlibu i okrivljivanja sirijske vlade za taj zločin. Ova taktika je već bila upotrebljena od strane džihadista u nekoliko navrata tokom sukoba, uprkos tome što su zalihe hemijskog oružja Sirije uništene 2014. godine pod međunarodnim nadzorom.  
Pregled političkih i drugih vesti za 22.05. 
RT: „Gde su naslovnice?“ Rodžer Voters ukazuje da napad gasom u Siriji „smrdi“ nakon procurelog izveštaja  - Rodžer Voters iz "Pink Flojda" kritikovao je prošle godine zvaničnu priču o navodnom napadu hemijskim oružjem u sirijskoj Dumi, navodeći novi izveštaj u kojem se navodi da se takav napad nije dogodio. Nakon što su mediji snažno nastupili s tvrdnjama da je sirijski predsednik Bašar Asad gađao hlorom sopstveni narod u Dumi, Zapad je preduzeo vojnu akciju protiv Sirije. Britanija, Francuska i SAD su napale položaje sirijskih snaga. "Nisi morao da budeš krvožedni pas da nanjušiš pacova", napisao je Voters na svom Fejsbuk nalogu.
Iako je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) ovog marta proglasila da je Asad bio odgovoran za napad, novi izveštaj novog inženjera OZHO-a direktno je u suprotnosti sa tvrdnjom organizacije. Izveštaj sugeriše da su takozvani kanisteri za gas postavljeni na mesto napada ručno, ukazivajući na razne "pobunjeničke" grupe aktivne u tom području, a ne na sirijsku vladu. „Šanse da je došlo do napada hemijskog oružja su zanemarljive“, napisao je Voters.   "Verovatno neće biti naslovnica. Živimo u distopijskoj noćnoj mori gde veliki brat piše narativ, a jedina obaveza naroda je da ostane ugobno zatupljen", naveo je Voters Dr Pirs Robinson, šef Radne grupe za Siriju - nezavisne organizacije koja je verifikovala i objavila novi izveštaj, saopštio je za RT, da bi voleo da zna “kakav bi politički pritisak mogao biti učinjen na OZHO“ od strane Pariza, Londona i Vašingtona kako bi se zataškao interni inženjerski izveštaj.     Sa glavnim medijima koji izbegavaju priču, Ruski centar za pomirenje u Siriji upozorio je u utorak da se militantne grupe u Siriji pripremaju da izvedu nove “hemijske provokacije” u provincijama Idlib i Alepo, sa izbeglicama kao mogućim ciljem. Teroristička grupa "Hajat Tahrir aš Šam" stvorila je specijalno "hemijsko krilo" da bi izvršila napad, navodi se u saopštenju. Borbe između terorista povezanih sa "Al Nusra frontom" i sirijske vojske eskalirale su u regionu Idlib od početka maja. Američki Stejt department optužio je sirijsku vladu za navodni nedavni hemijski napad i zapretio "brzim i adekvatnim" odgovorom, dok je priznao da ima malo informacija da bi se potkrepile te tvrdnje.   U saopštenju objavljenom u utorak, Vašington je saopštio da će vlada sirijskog predsednika Bašara Asada "verovatno" biti odgovorna za navodno korišćenje hlora za napad na civile u oblastima Idliba pod kontrolom militanata.   "I dalje vidimo znakove da Asadov režim moguće obnavlja upotrebu hemijskog oružja, uključujući mogući napad hlorom u severozapadnoj Siriji ujutro 19. maja 2019. godine", navodi se u saopštenju.   Uprkos očiglednoj nesigurnosti, Stejt department je zauzeo uobičajeni preteći stav protiv Damaska. "Još uvek prikupljamo informacije o ovom incidentu, ali ponavljamo naše upozorenje, da ako Asadov režim bude koristio hemijsko oružje, Sjedinjene Američke Države i naši saveznici brzo će i adekvatno reagovati." Moskva: SAD žele da se obračunaju sa ruskom pomoći u jačanju PVO Sirije  - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra nove američke sankcije protiv ruskih preduzeća pokušajem poništavanja pozitivnih rezultata posete Rusiji američkog državnog sekretara Majka Pompea.
„Čini se da Sjedinjene Američke Države žure da ponište pozitivnu prirodu posete Rusiji državnog sekretara Majka Pompea. Nedelju dana nakon te posete već drugi put su zabeležene nove antiruske mere. Ovoga puta objavljeno je produženje ograničenja koja su prethodno nametnuta projektantskom birou iz Tule i centru za obuku protivvazdušnih raketnih snaga u Gatčini i uvođenje sankcija moskovskoj fabrici ’Avangard‘“, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva spoljnih poslova. U saopštenju se ističe da se, formalno, ruska strana optužuje za kršenje američkog zakona kojim se zabranjuje vojno-tehnička saradnja sa Iranom, Severnom Korejom i Sirijom, koji „nema nikakve veze sa Rusijom“. „U stvarnosti se očigledno radi o želji SAD da se obračunaju sa ruskom pomoći u jačanju protivvazdušne odbrane Sirije, kojoj su Sjedinjene Američke Države i neki njeni partneri više puta pokušavali da provere snagu napadima koji su u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, ističe Ministarstvo. U komentaru se podseća da su pre nekoliko dana SAD uvele sankcije specijalnoj jedinici za brzo reagovanje ruske garde „Terek“. „Vašington kao da pokušava da spreči borbu protiv terorista, čime se jedinica bavi, a sada se sveti onima koji pomažu napaćenoj Siriji u odbijanju terorističke i druge agresije. Američke vlasti trebalo bi da razmisle u kakvom se lošem svetlu pokazuju, a da ne govorimo o šteti koja se nanosi rusko-američkim odnosima i mogućnostima bilateralne saradnje“, ističe se u komentaru. „Naravno, Rusija neće skrenuti sa svog puta. Hteli to u Vašingtonu ili ne, Moskva će nastaviti da odlučno podržava međunarodno pravo, suprotstavlja se terorizmu i sarađuje sa drugim državama po svom izboru“, zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Ranije su američke vlasti objavile da uvode sankcije protiv dva ruska preduzeća i vojnog centra za obuku u Rusiji. Putin, Merkelova i Makron razgovarali o Ukrajini, Siriji i Iranu  - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o unutrašnjoj ukrajinskoj krizi, uzimajući u obzir neuspelu politiku bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i promenu vlasti u zemlji, saopštila je pres-služba Kremlja.
„Razgovaralo se o situaciji u vezi sa unutrašnjom ukrajinskom krizom, uzimajući u obzir neuspelu politiku administracije Petra Porošenka i nedavnu promenu državnog rukovodstva u Kijevu. Izraženo je zajedničko mišljenje da kao osnov za mirno rešenje minski ’Paket mera‘ iz 2015. nema alternativu“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je predsednik Rusije još jednom podsetio na prioritet stupanja na snagu zakona o posebnom statusu regiona Donjecke i Luganske oblasti, koji ima trajni karakter, sprovođenja amnestije, povlačenja snaga i sredstava na prethodno dogovorena područja na kontakt-liniji strana i koraka za uspostavljanje direktnog dijaloga Kijeva sa Donjeckom i Luganskom. Osim toga, sagovornici su obratili pažnju na diskriminišući zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog koji je usvojila Vrhovna rada. „Izraženo je iznenađenje zbog odbijanja nekih zemalja da u Savetu bezbednosti UN raspravljaju o tom dokumentu koji je u suprotnosti sa Ustavom Ukrajine, Minskim sporazumima i međunarodnim obavezama Kijeva za zaštitu nacionalnih i jezičkih manjina“, ističe se u saopštenju. Troje lidera potvrdili su posvećenost Rusije, Francuske i Nemačke uzajamno korisnoj saradnji sa Iranom u oblasti trgovine i ekonomije, dodaje se u saopštenju. „U razgovoru o situaciji u vezi sa Zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom o iranskom nuklearnom programu uočen je značaj očuvanja tog sporazuma koji je ključni faktor za održavanje međunarodne stabilnosti i bezbednosti“. Putin, Makron i Merkelova su razgovarali i o situaciji u Siriji i narušavanju režima prekida vatre u Idlibu. Ističe se da su razmenjena mišljenja o sirijskom problemu, uključujući i u svetlu brojnih kršenja prestanka borbenih dejstava u Idlibu od strane oružanih radikalnih formacija. Dodaje se da je predsednik Putin obavestio svoje kolege o merama koje su preduzete zajedno sa Turskom kako bi se stabilizovala situacija u severozapadnoj Siriji, zaštitili civili i neutralisala teroristička pretnja. Predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel podržali su vraćanje ovlašćenja delegaciji Rusije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, saopštila je pres-služba Kremlja. „Lideri tri zemalja založili su se za rešavanje situacije u Savetu Evrope, koja je nastala kao posledica neopravdanog oduzimanja ruskoj delegaciji ključnih ovlašćenja u Parlamentarnoj skupštini (PS SE). Uzimajući i obzir zaključke Ministarske komisije od 17. maja u Helsinkiju podržana je principijelna politika obnavljanja punih ovlašćenja ruskoj delegaciji u PS SE“, navodi se u saopštenju. Takođe se dodaje da su se lideri dogovorili o nastavku daljih kontakata na različitim nivoima. Merkelova i Makron su u telefonskom razgovoru sa Putinom pozvali na što skorije rešavanje pitanja zadržavanja članstva Rusije u Savetu Evrope. „Nemačka kancelarka i predsednik Francuske naglasili su da Rusija ima mesto u Savetu Evrope. Oni su naglasili važnost što skorijeg rešavanja otvorenih pitanja kako bi Rusija mogla da ostane članica sa svim pravima i obavezama“, zaključuje se u saopštenju. RT: SAD „vide znakove“ da bi Damask „mogao“ koristiti hlor u Idlibu, te zapretile „brzim i adekvatnim“ odgovorom  - Američki Stejt department optužio je sirijsku vladu za navodni nedavni hemijski napad i zapretio "brzim i adekvatnim" odgovorom, dok je priznao da ima malo informacija da bi se potkrepile te tvrdnje. U saopštenju objavljenom u utorak, Vašington je saopštio da će vlada sirijskog predsednika Bašara Asada "verovatno" biti odgovorna za navodno korišćenje hlora za napad na civile u oblastima Idliba pod kontrolom militanata. "I dalje vidimo znakove da Asadov režim moguće obnavlja upotrebu hemijskog oružja, uključujući mogući napad hlorom u severozapadnoj Siriji ujutro 19. maja 2019. godine", navodi se u saopštenju. Uprkos očiglednoj nesigurnosti, Stejt department je zauzeo uobičajeni preteći stav protiv Damaska. "Još uvek prikupljamo informacije o ovom incidentu, ali ponavljamo naše upozorenje, da ako Asadov režim bude koristio hemijsko oružje, Sjedinjene Američke Države i naši saveznici brzo će i adekvatno reagovati." Stejt department je takođe napao Moskvu zbog njenih napora da raskrinka "Bele šlemove", samoproglašenu grupu civilne zaštite koja deluje isključivo u oblastima pod kontrolom militanata, te je optužena da se udružuje sa ekstremistima i organizuje napade hemijskim oružjem. Pošto je uloženo mnogo sredstava u "Bele šlemove" zajedno sa drugim zapadnim zemljama, Vašington je optužio Moskvu i Damask da pokušavaju da "stvore lažnu priču da su drugi krivi za napade hemijskim oružjem koje sam Asadov režim sprovodi". U međuvremenu, prema Stejt separtmentu, "krivica Asadovog režima u užasnim napadima na hemijsko oružje je neporeciva." Sve ove nove tvrdnje se dešavaju nakon novog izveštaja inženjera iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) koji dovodi u pitanje izveštaj iz marta kojim se optužuje Damask da stoji iza hemijskog incidenta Dumi u aprilu prošle godine. Novi izveštaj, koji sugeriše da su kanisteri za gas postavljeni na mesto napada ručno, moguće od strane "pobunjeničkih" militanata aktivnih na tom području, prošao je praktično neprimećen na Zapadu. Nekoliko aktivista - slavnih ličnosti prozvalo je glavne medije zbog njihovog neizveštavanja o novom izveštaju. Tvrdnje Stejt departmenta o "novom" incidentu sa hlorom, do sada nepotvrđenim, dolaze nakon novog upozorenja ruske vojske na terorističke planove za izvođenje hemijskog napada pod lažnom zastavom u zoni eskalacije Idlib. Ruski centar za pomirenje u Siriji izvestio je u utorak da je teroristička grupa "Hajat Tahrir aš Šam", ranije poznata kao "Nusra front", podružnica "Al Kaide", uspostavila posebnu "hemijsku jedinicu", te da ima dovoljno hemikalija na raspolaganju da izvrši napad za koji bi krivica bila stavljena na sirijsku vladu. Centar je saopštio da se sedište  "hemijske jedinice" nalazi u Idlibu i da se sastoji od tri odelenja koja planiraju da izvršve i objave "napad".
  Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -      
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 22.05.

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2019

  . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .   Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 21.05. (karta ukrajinskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava...

Nastavak na Vostok.rs...

NOVI NAPAD NA RUSE! Koljači se OSMELILI, LETELE RAKETE na RUSKU TVRĐAVU (MAPA)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2019

Teroristi su ispalili četiri rakete iz višecevnih raketnih bacača u pravcu vazdušne baze Hmejmim u Siriji, sve rakete su otkrivene i uništene, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije..."Oko 19 časova militanti su lansirali četiri projektila iz višecevnog raketnog sistema u pravcu vazdušne...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.