Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2017, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 03.12.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Mapa siuacije na ratištu -  Klinuti ovde ili na mapu ispod



  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 03.12.


 
 
Strateški bombarderi Tu-22M3 naneli udare po teroristima u Siriji Šest strateških bombardera Tu-22M3, koji su poleteli sa teritorije Rusije, izvelo je vazdušne udare po objektima terorista na jugoistoku provincije Dejr el Zor u Siriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Trećeg decembra 2017. godine šest bombardera dugog dometa Tu-22M3, koji su poleteli sa teritorije Rusije, izvelo je grupni vazdušni udar na objekte terorističke grupe DAEŠ na jugoistoku provincije Dejr el Zor. Ciljevi napada bili su skladišta municije, nagomilana tehnika i uporišta terorista“, navodi se u saopštenju.



"Ruske bombardere iznad teritorije Sirije pokrivali su lovci Su-30SM sa vojne-baze Hmejmim“, dodaje se u saopštenju.

Svi avioni nakon izvršenja borbenih zadataka vratili su se na matične aerodrome. 



Pregled političkih i drugih vesti za 03.12.



Netanijahu: Nećemo dozvoliti da se Iran u vojnom smislu učvrsti u Siriji Premijer Izraela Benijamin Netanjahu izdao je saopštenje nakon napada na teritoriju Sirije, u kojem je naglasio da Tel Aviv neće dozvoliti prisustvo snaga Irana u Siriji.

Šef izraelske vlade, kao ni ostali predstavnici izraelskog rukovodstva, nije želeo da komentariše saopštenja arapskih medija o umešanosti Izraela u bombardovanje vojnog objekta u predgrađu Damaska. 

„Nećemo dozvoliti da režim koji se održava idejama o uništavanju jevrejske države dobije nuklearno oružje. Nećemo dozvoliti da se taj režim u vojnom smislu učvrsti u Siriji, čemu on, izgleda, teži kako bi ostvario cilj iskorenjavanja naše države“, rekao je Netanjahu u kratkoj video-izjavi koja je objavljena nakon napada na Siriju. 

Matis: SAD će prestati sa isporukom oružja kurdskim odredima iz Demokratskih snaga Sirije Sjedinjene Američke Države prestaće da isporučuju oružje kurdskim odredima iz Demokratskih snaga Sirije, pošto koalicija obustavlja ofanzivne operacije i ta podrška više nije neophodna, izjavio je danas američki ministar odbrane Džejms Matis.

„Demokratske snage Sirije su naoružane i, pošto koalicija prekida ofanzivne operacije, očigledno je da to više nije potrebno. Nužna je bezbednost, nužne su snage policije iz lokalnih odreda. To će biti ljudi koji će garantovati da se DAEŠ neće vratiti“, rekao je Matis novinarima.

On je potvrdno odgovorio na pitanje novinara da li će SAD prestati da naoružavaju Demokratske snage Sirije: „Da. Delovaćemo u skladu s onim što je objavio predsednik“. 

Matis: Vojska SAD menja svoju ulogu u Siriji u skladu sa padom DAEŠ-a Vojska SAD menja svoju ulogu u Siriji u skladu sa padom DAEŠ-a, rekao je ministar odbrane SAD Džejms Matis, misleći na gašenje programa kojim su se naoružavali Kurdi i na povećanu podršku lokalnoj policiji i bezbednosnim snagama.

Pentagon menja kompoziciju snaga u Siriji i u prvi plan ističe nalaženje diplomatskog puta do mira, smatra Matis, prenosi AP.

Njegovi komentari prate prošlonedeljno saopštenje SAD, kojim su rekli da će prestati da dostavljaju oružje Narodnim zaštitnim jedinicama (YPG) Kurda u Siriji.

Zvaničnici su potvrdili da će SAD najverovatnije od Kurda uzeti velika vojna vozila i teško naoružanje, sada, kada su borbe za preuzimanje grada Rake u Siriji od DAEŠ-a, gotove.

Kao deo promene uloge SAD u Siriji, artiljerijska jedinica od oko 400 marinaca napušta Siriju ove nedelje, a povlače i svoje haubice.

Nakon tog povlačenja, u Siriji ostaje oko 1.000 američkih vojnika, uprkos tome što Pentagon zvanično priznaje da se oko 500 vojnika SAD nalazi u Siriji. 
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.