Ruski tenkovi će do 2015. ostati lideri svetskog tržišta

Izvor: Vostok.rs, 04.Avg.2012, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski tenkovi će do 2015. ostati lideri svetskog tržišta

04.08.2012. - Ruski tenkovi će do 2015. sačuvati vodeće pozicije na svetskom tržištu naoružanja, saopštava Centar za analizu svetske trgovine oružjem

„U segmentu prodaje osnovnih borbenih tenkova Rusija čvrsto drži vodeće pozicije na svetskom tržištu oružja. To se odnosi kako na protekli četvorogodišnji period (2008-2011), tako i na prognoze za naredne četiri godine (2012-2015)“, kaže se u saopštenju na sajtu Centra za analizu svetske trgovine oružjem (CAMTO).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Ruski osnovni borbeni tenk T-90 u sastavu vojske Indije. Fotografija iz slobodnih izvora. 

Eksperti CAMTO prognoziraju da će u naredne četiri godine na svetskom tržištu biti prodato preko hiljadu novih osnovnih borbenih tenkova (OBT) u vrednosti od 5,1 milijardi dolara.

Po njihovim ocenama, do toga će doći ako se ispoštuje tempo isporuke prema sadašnjim ugovorima, planovima i tenderima. U svetu je za protekle četiri godine izvezeno ili proizvedeno po licenci ukupno 1400 novih tenkova u vrednosti od 9,5 milijardi dolara.

Prema podacima CAMTO, na drugom mestu su SAD, treće mesto zauzima Nemačka, četvrto Kina, peto Južna Koreja, šesto Ukrajina, a na sedmom mestu je Poljska.

Prognoza za Rusiju urađena je na osnovu činjenice da će program sa Indijom, koja po licenci proizvodi osnovne borbene tenkove T-90S, biti nastavljen 2013, po završetku sklapanja prve partije od 300 tenkova (od ukupno 1000, koliko je predviđeno licencnim ugovorom).

Kako ističu u CAMTO, isporuka novih tenkova će 2012-2015. biti smanjena za 33% (u poređenju sa periodom 2008-2011). „Samo Rusija i Ukrajina će u tom periodu učvrstiti svoje pozicije u datom segmentu tržišta“, zaključuju eksperti.

Originalni članak na RIA „Novosti“.

Original publikacije

 

 

 

Izvor: Ruska reč, RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.