Ruski sud ponovo otvorio slučaj protiv Britiš petroleuma

Izvor: Blic, 06.Jun.2012, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski sud ponovo otvorio slučaj protiv "Britiš petroleuma"

Britanska energetska kompanija "Britiš petroleum" našla se juče pod novim pritiskom, pošto je ruski federalni sud ponovo otvorio slučaj po tužbi koju su podneli manjinski akcionari u vezi sa neuspelim sklapanjem sporazuma sa "Rosnjeftom" iz 2011. godine.

BP je pre samo dva dana saopštio da je spreman da potraži kupca za svoju polovinu zajedničkog preduzeća "TNK-BP", čiji je vlasnik zajedno sa grupom tajkuna iz Rusije.

Direktor zajedničke kompanije Mihail Fridman >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podneo je ostavku prošlog meseca, uz obrazloženje da se kompanijom zbog sporova više ne može upravljati.

Neki ruski mediji protumačili su odluku suda kao pokušaj ruskih tajkuna da izvrše dodatni pritisak na BP, da bi dobili njegov udeo pod boljim uslovima.

Sud nije saopštio zašto je slučaj ponovo otvoren.

Grupa ruskih akcionara traži odštetu od 12,3 milijardi dolara, iako poseduje samo jedan odsto kompanije "TNK-BP holding".

Grupa optužuje BP da joj je naneo štetu u vidu neostvarenog profita, zbog neuspeha u pregovorima sa "Rosnjeftom" o zajedničkoj eksploataciji nafte na Arktiku.

Ruski tajkuni, koji poseduju polovinu zajedničke firme, blokirali su dogovor uz obrazloženje da oni imaju prioritetna prava na svaki novi sporazum koji britanska kompanija sklapa u Rusiji.

Povezane vesti: NOC: "Britiš petroleum" se vraća u Libiju Rusija traži odgovorne za zagađenje Arktika BP plaća odštetu 7,8 milijardi dolara "Ševron" pregovara s Rusijom o pristupu arktičkoj nafti "Rosnjeft" povećao profit 20 odsto, na 12,4 milijarde dolara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.