Izvor: RuskaRec.ru, 26.Avg.2017, 04:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski naučnici izumeli način da zavire u planine

Naučnici Nacionalnog istraživačkog tehnološkog univerziteta „MISiS“  u saradnji sa stručnjacima Fizičkog instituta RAN i NII nuklearnog instituta za fiziku MGU izumeli su metod mionske radiografije koja omugaćava da se „osvetle" ogromni objekti.
Metod pripremljen za praktičnu primenu, zasnovan je na registraciji miona, elementarnih čestica koje se pojavljuju usled sudara kosmičkih zraka sa atmosferom Zemlje.
Načnici su za mionsku radiografiju razvili specijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << detektore koji omogućavaju ne samo da se vide mioni koji padaju na njih, nego i precizno definiše smer njihovog kretanja.
Dešifrovanje pokazatelja sa detektora omogućava da se sklopi trodimenzionalna slika najrazličitijih objekata od šupljina na tlu dimenzija od oko jednog metra, preko rasporeda gustine rudnih naslaga, pa do mape pećina na planini, kažu stručnjaci.
Oni takođe istuču da su emulzioni detektori dobri jer su jednostavni za korišćenje.
Oni ne zahtevaju električnu energiju za rad, a u slučaju geoloških istraživanja omogućavaju da se prođe sa daleko manjim brojem bušotina, i pritom su u stanju da precizno razlikuju objekte u rasponu od metra do nekoliko kilometara, kažu eksperti.
Ranije je pisano da su ruski naučnici otkrili nepoznate kosmičke pojave i razradili radiolokaciona sredstva za vojne satelite, prenosi portal Vzglяd.
 

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.