Ruski diplomata kaže da je razvoj dokumenta koji bi zamenio Novi START sada nemoguć

Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2023, 13:02

Ruski diplomata kaže da je razvoj dokumenta koji bi zamenio Novi START sada nemoguć

 Trenutno nije izvodljivo izraditi dokument koji bi mogao da zameni Novi START s obzirom na opštu geopolitičku situaciju, rekao je visoki zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Vladimir Jermakov u intervjuu za TASS.
"U sadašnjoj situaciji nema takve perspektive. Kontrola naoružanja je neodvojiva od opšte geopolitičke i vojno-strateške situacije. Svaki ozbiljniji koraci u ovoj sferi uvek su u korelaciji sa konstruktivnim političkim procesima u odnosima strana u kontaktu. Barem bi trebalo da postoji biti obostrano razumevanje potrebe za dijalogom, kao i politička volja da se podstaknu suštinski razgovori zasnovani na kompromisima“, rekao je Jermakov, koji rukovodi Odeljenjem za kontrolu naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova. On je odgovorio na pitanje o mogućnosti izrade dokumenta koji bi mogao da zameni Novi START i koji bi uzeo u obzir nuklearne arsenale Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Prema Jermakovu, „ništa od toga” se ne posmatra sa strane Zapada. „Do sada je sve suprotno: SAD i njeni saveznici vode totalni hibridni rat protiv Rusije u pokušaju da našoj zemlji nanesu „stratešku štetu“ u vojnoj sferi, kao i da uspeju da izvrše pritisak na zemlju. sa sankcijama. Očekuje se da će se oslabljena Rusija sa pozicije moći potčiniti diktatu Zapada. Međutim, kako je istorija više puta pokazala, to je apsolutno jalov pristup što se naše države tiče", diplomata dodao je. Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. februara saopštio da Rusija suspenduje svoje učešće u Novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START), ali da se ne povlači iz njega. Predsednik je naglasio da pre nego što se vrati na diskusiju o produženju novog START ugovora, ruska strana želi da shvati kako će ugovor uzeti u obzir ne samo arsenale Sjedinjenih Država, već i zalihe drugih nuklearnih sila NATO-a, odnosno Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske. Predsednik je 1. marta potpisao zakon o suspenziji učešća Rusije u Novom START-u.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.