Izvor: Blic, 13.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski desant u Gruziji

Ruski desant u Gruziji

MOSKVA (Tanjug) - U gruzijskom parlamentu je objavljeno da se više stotina pripadnika ruskih desantnih jedinica iskrcalo u gruzijskom selu Ažara u Kodorskom klancu. Prema poslaniku Iveri Čelidzeu, ruski vojnici su prevezeni u klanac u osam helikoptera. Kodorski klanac je jedino područje u samoproglašenoj autonomnoj oblasti Abhaziji, koji je pod kontrolom centralnih vlasti Gruzije. Abhazija se početkom 90-ih posle trogodišnjeg krvavog rata otcepila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od Gruzije, bivše sovjetske republike.

U gruzijskoj armiji je proglašena povećana bojeva gotovost, a rukovodstvo Gruzije obratilo se komandi ruskih mirovnih snaga u zoni gruzijsko-abhaskog sukoba, s ciljem da dobije verodostojne informacije o situaciji u klancu.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije kategorički je juče odbacilo informacije o tome da su ruske trupe izvršile desant u Kodorskom klancu, ali ne poriče da je nekoliko stotina ruskih vojnika juče iskrcano u tom regionu. Komandant ruskih mirovnih trupa u zoni gruzijsko-abhaskog sukoba objasnio je preko ruske televizije, da su na osnovu mandata Zajednice nezavisnih država i UN mirovnjaci obavezni da obezbede kotrolne punktove i stalno patroliranje u Kodorskom klancu.

Prema najnovijim informacijama, predsednik Gruzije Eduard Ševardnadze je odlučio da hitno odleti u Kodorski klanac.

David Tevzadze, ministar odbrane Gruzije najavljuje upotrebu sile.

'Dali smo ruskim vojnicima ultimatum da odmah napuste region u helikopterima u kojima su došli ili ćemo otvoriti vatru', rekao je Tevzadze.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.