Izvor: B92, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski avioni u Severnom moru

Oslo, Moskva -- Ruski bombarderi primećeni u Severnom moru, između Norveške i Britanije, što se dovodi u vezu s diplomatskom krizom London-Moskva.

Avioni su primećeni noćas. Norveška i Velika Britanija odmah su poslale lovce u tu zonu, a ruski avioni su se potom vratili nazad, saopštio je norveški generalštab. Letovi ruskih aviona, koji su primećeni i u utorak, dešavaju se u vreme diplomatske krize na relaciji Rusija-Britanija oko istrage za ubistvo bivšeg ruskog agenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aleksandra Litvinjenka.

Dva ruska bombardera tipa tu-95 primećena su u međunarodnom vazdušnom prostoru između jugozapadnog dela Norveške i škotskog grada Aberdina, rekao je potpukovnik Jon Inge Egland, portparol norveškog generalštaba u Stavangeru.

"To je malo neuobičajeno. Već dugo nismo videli ruske avione toliko daleko na jugu," rekao je on AFP-u.

"Rano jutros, dva strateška ruska aviona tipa tu-160 blekdžek takođe su primećena da lete prema zapadu, zapadno od Barencovog mora, na šta su ponovo poslati norveški lovci", dodao je on.

Rusija bi da popravi odnose

Rusija je spremna da normalizuje odnose sa Velikom Britanijom, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Rusija želi da odnosi sa Velikom Britanijom budu normalizovani. Mi smo spremni za to", rekao je Lavrov tokom posete Berlinu, nakon susreta sa nemačkim kolegom Frankom Valterom Štajnmajerom.

"Polazimo od pretpostavke da odnosi treba da budu zasnovani na poštovanju interesa dve zemlje i zdravom razumu. I nismo mi ti koji su učinili da ta sudska afera postane politička", rekao je on.

Lavrov je negirao da je Moskva prekinula kontakte sa Britanijom u borbi protiv terorizma u znak odmazde zbog proterivanja četvoro ruskih diplomata iz Londona.

Prema njegovim rečima, Britanija je zaustavila saradnju sa ruskom službom bezbednosti (FSB) koja je u Rusiji zadužena za borbu protiv terorista.

Rusija je juče proterala četvoro britanskih diplomata u diplomatskoj krizi koja je nastala zbog odbijanja Moskve da izruči Andreja Lugovoja, osumnjičenog za ubistvo nekadašnjeg ruskog obaveštajca Aleksandra Litvinjenka.

Litvinjenko je umro u londonskoj bolnici u novembru 2006, od posledica trovanja radioaktivnom supstancom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.