Ruski Suhoj protiv američkog F-22

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jan.2010, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski "Suhoj" protiv američkog "F-22"

Na nebu iznad Rusije pojavio se u petak dugo očekivani novi borbeni "nevidljivi" avion, prototip ruskog super-soničnog lovca "Suhoj T-50" pete generacije koji će, prema prvim procenama stručnjaka, biti pravi takmac u konkurenciji za kupce sa američkim lovcima stelt tehnologije.

To je prvi potpuno nov borbeni avion, proizveden u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza, objavile su novinske agencije.

Nova ruska letilica, proizvedena tehnologijom stelt (stealth) koja smanjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vidljivost aviona na radarima, u petak je uspešno obavila svoj prvi probni let, saopštila je portparol ruskog proizvođača aviona "Suhoj" Olga Kajukova.

"Letilica se pokazala veoma dobro. Sva naša očekivanja za ovaj prvi let su se ispunila", izjavila je Kajukova za televiziju "Rasija 24".

Prototip "nevidljivog" ruskog aviona leteo je 45 minuta iz vazduhoplovne baze u Komsomolsku na Amuru, na dalekom istoku Rusije. Prvi probni let je, međutim, prema ranijim najavama, trebalo da bude realizovan još minule godine, podsećaju strane agencije.

Ruska armija se nada da će T-50 biti izazov za američki lovac "F-22 Raptor", koji je prvi put uzleteo 1997. godine. Na razvoju ovog novog nevidljivog borbenog aviona, osim Rusije, učestvovala je i Indija, objavila je agencija TASR. Tehničke specifičnosti novog ruskog borbenog aviona, međutim, ostaju tajna. Prema navodima ruskih agencija, T-50 ima dolet 5.500 kilometara.

Zna se i to, kako navode agencije, da novi ruski lovac nije vidljiv na radaru, da ima unapređenu kontrolu sistema naoružanja i da može da leti supersoničnim brzinama. Ruski predstavnici su izrazili nadu da će se taj avion uključiti u potrebe ruske armije 2015. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Rusi prozveli "nevidljivi" avion pete generacije

Izvor: S media, 29.Jan.2010

Na nebu iznad Rusije pojavio se danas dugo očekivani novi borbeni "nevidljivi" avion, prototip ruskog super-soničnog lovca "Suhoj T-50" pete generacije koji će, prema prvim procenama stručnjaka, biti pravi takmac u konkurenciji za kupce sa američkim lovcima stelt tehnologije. ..To je prvi potpuno...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.