Izvor: B92, 14.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ruske službe ne ubijaju oponente"

Berlin -- Šef organizacije bivših ruskih obaveštajaca rekao da praksa eliminacije političkih protivnika više ne postoji.

Bivši obaveštajac KGB-a Valentin Veličko, šef ruske fondacije "Dostojanstvo i čast", sa sedištem u Moskvi, rekao je u intervjuu za list "Di Velt" da su bivši ruski agent Aleksandar Litvinjenko bio izdajica, ali da ga nije ubila Moskva, već verovatno kriminalci.

"To je bilo davno. Ta praksa pripadala je vremenu Staljina. U to vreme postojalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je specijalno odeljenje zvano 'V' zaduženo za likvidacije političkih oponenata", rekao je Veličko, koji je i predsednik organizacije Veterana kontraobaveštajnih službi.

On je naveo i da je ubistvo bugarskog disidenta Georgi Markova 1978. godine, verovatno, poslednje takvo ubistvo. "U sistemu ruskih tajnih službi nije bilo i nema odeljenja za likvidacije", kazao je on.

Na pitanje da li su neki ljudi iz krugova bivših obaveštajaca možda želeli da se obračunaju sa Litvinjenkom, Veličko je rekao: "Ne. Vidim to kao obračun među kriminalcima".

On je istakao i da je Litvinjenko otkrio neke tajne podatke, zbog čega je "po zakonu postao izdajica".

Litvinjenko je preminuo 23. novembra u jednoj bolnici u Londonu od posledica trovanja radioaktivnim materijalom, pošto se u londonskom hotelu "Milenijum" sastao sa dvojicom ruskih bivših agenata.

U saopštenju koje su Litvinjenkovi prijatelji pročitali posle njegove smrti, taj bivši agent optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je naredio njegovo ubistvo, što je Kremlj odmah demantovao.

Veličko je ubistvo Litvinjenka polonijumom 210 nazvao surovim i rekao da ruske tajne službe to ne bi učinile. "Profesionalci ne koriste polonijum", kazao je on za taj list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.