Ruska posada na MSS-u čestita Dan kosmonautike

Izvor: Vostok.rs, 12.Apr.2023, 17:08

Ruska posada na MSS-u čestita Dan kosmonautike

 Kosmonauti Roskosmosa Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin i Andrej Fedjajev u sredu su svojim sugrađanima čestitali Dan kosmonautike.
„Dragi prijatelji, sunarodnici i kolege! Primite naše čestitke za Dan kosmonautike. Pre više od 60 godina, [sovjetski kosmonaut] Jurij Gagarin prokrčio je put čovečanstvu u svemiru, ali se sećamo i desetina hiljada ljudi čiji su nesebični napori , koji su stajali iza [Gagarina], pomogli su da se ideja o kosmičkim letovima ostvari“, rekao je Prokopjev u video poruci koju je objavila ruska državna svemirska agencija. Petelin, koji je takođe specijalni dopisnik TASS-a na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), izrazio je zahvalnost svima u ruskoj raketnoj i svemirskoj industriji, posebno onima za koje je rekao da bezbedno upravljaju MSS-om 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. „Ruska kosmonautika ne počiva na lovorikama“, rekao je Fedjajev, ističući planove zemlje da dalje istražuje Mesec i planete u Sunčevom sistemu, kao i da pošalje novu stanicu u orbitu i razvije opremu za više daljinskih svemirskih letova. . 12. aprila 1961. raketa-nosač Vostok izvela je svemirski brod Vostok-1 sa Gagarinom u orbitu. Sovjetski kosmonaut je bio prvo ljudsko biće u svemiru. Sovjetski Savez je 9. aprila 1962. proglasio 12. april Danom kosmonautike. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvest

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.