Ruska novinarka dobila politički azil u Velikoj Britaniji

Izvor: Blic, 02.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska novinarka dobila politički azil u Velikoj Britaniji

Ruska novinarka koja je napisala kritičku knjigu o politici Kremlja i kasnije izbegla povrede u eksploziji bombe, danas je saopštila da je dobila politički azil u Velikoj Biritaniji.

Jelena Tregubova (34) izjavila je da joj je u Rusiji život bio u opasnosti.

"Nemam ni najmanje sumnje da bi povratak kući značio stavljanje mog života u smrtnu opasnost", rekla je Tregubova agenciji AP u telefonskom razgovoru iz Londona.

Ona, međutim, nije otkrila odakle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dolaze pretnje, rekavši da bi to moglo "loše da utiče na njen slučaj".

Knjiga Tregubove iz 2003. godine "Priče kopača iz Kremlja" optužuju predsednika Vladimira Putina da "ugrožava slobodu govora" i da je "ruske medije pretvorio u propagandnu mašinu Kremlja".

Ta novinarka je takođe sugerisala da je predsednik Putin pokušao da je zavede kada je bio na čelu najznačajnije bezbednosne agencije u zemlji.

Nekoliko meseci nakon objavljivanja knjige, manja bomba je eksplodirala izvan stana novinarke Tregubove u Moskvi, međutim, ona u tom napadu nije bila povređena.

Ime Tregubove se takođe povezuje sa još jednim "kritičarem Kremlja", tajkunom Borisom Berezovskim, koji je takođe dobio azil u Velikoj Britaniji.

U poslednjih nekoliko godina, Britanija je garantovala azil nekolicini ljudi koji su traženi u Rusiji pod raznim kriminalnim optužbama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.