Izvor: RuskaRec.ru, 20.Apr.2017, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska „Alfa” šesta na rang-listi najboljih specijalnih jedinica na svetu

Američki list Business Insider sastavio je rejting listu najopasnijih i najobučenijih specijalnih jedinica na svetu, na kojoj je ruska jedinica „Alfa” zauzela šesto mesto, a američke „Foke” su se našle na prvom mestu.
List piše da je sastavljen rejting elitnih jedinica koje su najbolje među onima kojima može da se pohvali jedna država, jednica koje se šalju „tamo gde su drugi nemoćni”. List dodaje da je veoma teško utvrditi koja je jedinica najbolja, prenosi „Vzglяd”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << /> „Dan šakala“

Na osmom mestu se našla grupa specijalne namene Pakistana „Crne rode”, koje su tako dobile ima po specijalnim kapama. U oktobru 2009. godine ovaj odred je u jurišu zauzeo zgradu u kojoj su članovi  „Talibana” držali 40 taoca, piše izdanje.
Sedmo mesto je zauzeo Odred za specijalne operacije vojne mornarice Španije. To je jedan od najjačih odreda specijalaca u Evropi, pri čemu zelenu beretku u ovoj jedinici ne može da dobije bilo ko. Često se dešava da na testiranju niko od kandidata ne bude primljen.
Šesto mesto zauzima ruska „Alfa”. List piše o tome da je ovu antiterorističku jedinicu osnovao KGB još 1974. godine, a da sada funkcioniše u sastavu Federalne službe bezbednosti. 
Na petom mestu je Grupa za intervencije Nacionalne žandarmerije Francuske (GIGN), koja se pre svega bavi oslobađanjem talaca. Navodi se jedna od najneobičnijih epizoda iz istorije jedinice: u džamiji El Haram u Meki, gde je zabranjen ulazak nemuslimanima. Trojica pripadnika jedinice su za ispunjenje specijalne operacije na kratko vreme prešla u islam, kako bi pomogli snagama Saudijske Arabije da osvoje džamiju.
Na četvrtom mestu je izraelski „Sajeret Matkal”, koji se bavi prikupljanjem obaveštajnih podataka u dubokoj pozadini neprijatelja.
„Crna senka“ i podvodno „Koplje“ iz Tule dominiraju mračnim dubinama

Treće mesto zauzima Specijalna avio-desanta služba (SAS) Velike Britanije, koja ima moto „Ko rizikuje, dobija”. Ova jedinica je odigrala ključnu ulogu u iračkom ratu.
Drugo mesto takođe zauzima jedinica iz Velike Britanije: Specijalna brodska služba, čiji pripadnici pri selekciji prolaze iscrpljujuće treninge u džunglama Beliza, uče preživljavanje u borbenim uslovima. Kandidati takođe prolaze strogo saslušavanje.
Američki list je prvo mesto dodelio „Fokama” SAD. Navodi se da ova jedinica za sobom ima godine intenzivnih treninga, a mnogi savremeni odredi specijalnih jedinica organizovani su na primeru upravo ovog odreda.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Povezane vesti

Pogodite koji su Rusi, a koji Amerikanci na listi NAJBOLJIH SPECIJALACA (VIDEO)

Izvor: Blic, 20.Apr.2017

Američki list "Business Insider" sastavio je rejting listu najopasnijih i najobučenijih specijalnih jedinica na svetu, na kojoj je ruska jedinica "Alfa" zauzela šesto mesto, a američke "Foke" su se našle na prvom mestu...List piše da je sastavljen rejting elitnih jedinica koje su najbolje među...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.