Izvor: Vostok.rs, 02.Feb.2015, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusiju brine pokušaj puča u BJR Makedoniji

02.02.2015. - Moskva izražava nadu da će biti sprovedena temeljan istraga u interesu stabilnosti i sigurnosti u prijateljskoj zemlji.-EU zahteva „nezavisni i transparentni” proces

Rusija se nada da će biti sprovedena temeljna istraga o neuspelom pokušaju državnog udara u Makedoniji, saopštilo je juče rusko ministarstvo spoljnih poslova

„Izražavamo nadu da će biti sprovedena temeljna istraga u interesu stabilnosti i sigurnosti u Makedoniji”, saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je ministarstvo a prenela ruska novinska agencija Taš.

MSP Rusije pozvalo je sve političke snage u Makedoniji da deluju u skladu sa ustavom, da reše probleme dijalogom. „Pogoršanje situacije u prijateljskoj Makedoniji može izazvati opasnu eskalaciju etničkih sukoba u zemlji”, saopštilo je ministarstvo.

Makedonski MUP saopštilo je u subotu da je sprečen pokušaj ugrožavanja ustavnog poretka i nedemokratskog preuzimanja vlasti.

Lider glavne makedonske opozicione Socijaldemokratske stranke Zoran Zaev optužen je da je kovao zaveru sa stranom obaveštajnom službom da svrgne makedonsku vladu.

Zaev je u subotu negirao te optužbe navodeći da vlasti uzalud pokušavaju da spreče objavljivanje nečeg što je, kako je istakao, zapaljivi dokaz krivičnih radnji konzervativnog premijera Makedonije Nikole Gruevskog, prenela je agencija Rojters.

Gruevski, koji je na čelu vlade od sredine 2006. godine, optužio je Zaeva da je pokušao da ga uceni da sazove prevremene izbore tokom njihova četiri razgovora „u četiri oka” u septembru i novembru 2014.

Gruevski je dalje rekao da je Zaev tvrdio da je prikupio obaveštajne podatke protiv vlade uz pomoć strane obaveštajne službe. „Gledao sam i slušao lidera opozicije...koji me je informisao da je sarađivao sa stranom obaveštajnom službom”, rekao je Gruevski.

„Zaev je hteo da tehnička vlada bude odmah formirana, i ukoliko ne, rekao je da će objaviti snimljene telefonske razgovore na kojima je čitavo rukovodstvo zemlje, koje je dobio uz podršku jedne strane obaveštajne službe”, rekao je Gruevski.

Gruevski je rekao da ima jake i neporecive dokaze da je Zaev pretio njemu i vladi i dodao da postoje „neke stvari koje ne mogu biti ignorisane u interesu zemlje”. 

Mesecima je Zaev pretio da će da obelodani dokaze o krivičnim radnjama vlade, uključujući dokaze koje, kako je rekao, mogu da „naruše etničke odnose u Makedoniji”, navela je agencija Rojters.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska je rekla da je ovo prvi put u istoriji Makedonije da su protiv nekog lica podignute optužbe za nasilno rušenje ustavnog poretka.

Jankuloska je rekla da su neki od zaplenjenih  elektronskih fajlova poverljivi, a da drugi ukazuju na nelegalno prisluškivanje telefona.

„Zadovoljni smo materijalnim dokazima koje imamo da podržimo optužbe i ostavićemo kancelariji tužioca da odredi njihovu vrednost”, dodala je ministarka. 

Maja Kocijančić, portparolka evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, zatražila je od makedonskih vlasti da, tokom istrage poštuju evropske standarde, uključujući pretpostavku nevinosti.

Kocijančič je navela da je makedonski ministar spoljnih poslova juče telefonom obavestio Komisiju o hapšenju četvoro ljudi, uključujući Zaeva, pod optužbom da su pripremali državni udar.

„To su veoma ozbiljne optužbe”, navela je portparolka u saopštenju za medije i istakla da EU očekuje nezavisnu i transparentnu istragu u skladu sa evropskim standardima, uključujući pravo optuženih na odbranu i pretpostavku nevinosti.

Kocijančič je sem toga izrazila zabrinutost zbog pogoršanja političkog dijaloga u Makedoniji i pozvala sve stranke da se uzdrže od poteza koji bi mogli da dodatno pogoršaju situaciju.

Opoziciona SDSM ne priznaje rezultate prevremenih parlamentarnih izbora 2014.godine, zbog niza primedbi na organizovanje glasanja i na uslove u kojima je vođena predizborna kampanja, a njenih 34 poslanika od maja prošle godine ne učestvuje u radu makedonskog parlamenta.

Vladajuću većinu u makedonskom parlamentu (Sobranju) ima VMRO DPMNE, čiji je lider i makedonski premijer Nikola Gruevski. VMRO DPMNE ima 61 poslanički mandat.

U makedonskoj Vladi je i albanska Demokratska unija za integracije (DUI), čiji je lider Ali Ahmeti, a koja ima 19 poslaničkih mandata.

Izvor: politika.rs    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.