Rusija zvanično odbila da izruči Lugovoja

Izvor: Blic, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija zvanično odbila da izruči Lugovoja

Rusija je zvanično odbila britanski zahtev za izručenje ruskog biznismena Andreja Lugovoja, osumnjičenog za ubistvo bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka, izvestila je danas agencija Interfaks, pozivajući se na dobro obavešteni izvor u Moskvi.

"U skladu sa ustavom naše zemlje, zabranjeno je izručivanje ruskih državljana stranim zemljama", rekao je Interfaksu neimenovani izvor, dodajući da je rusko tužilaštvo pismenim putem obavestilo Britaniju o toj odluci. Rusko tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zasad nije potvrdilo izveštaj Interfaksa, ruska ambasada u Londonu saopštila je da još nema nikakvih informacija o tome, a britanska ambasada u Moskvi nije želela da komentariše vest. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je rekao da Lugovoj neće biti izručen jer bi to predstavljalo kršenje ustava, ali London je čekao zvaničan odgovor na svoj zahtev, podsetile su agencije.

Britansko tužilaštvo je u maju optužilo Lugovoja, takođe bivšeg ruskog obaveštajca, za umešanost u ubistvo Litvinjenka (43), koji je 23. novembra preminuo u jednoj londonskoj bolnici od posledica trovanja radioaktivnim izotopom polonijumom 210. Neposredno pre nego što je otrovan, Litvinjenko se sastao u jednom londonskom hotelu s Lugovojem i još jednim ruskim poslovnim čovekom. Litvinjenko je na samrti optužio Putina da stoji iza njegove smrti, ali Kremlj je odbacio te optužbe.

Lugovoj je, takođe, negirao da je ubio Litvinjenka, sugerišući da iza njegove smrti najverovatnije stoji ruski oligarh Boris Berezovski, oštar kritičar Kremlja. Berezovski i Litvinjenko su, prema njegovim rečima, bili agenti britanske obaveštajne službe, koja je, kako je rekao, verovatno prećutno dala pristanak za uklanjanje Litvinjenka, ako ga nije i sama likvidirala. Slučaj ubistva Litvinjenka zategao je odnose Londona i Moskve, koji su pali na najniži nivo od vremena hladnog rata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.