Rusija započela isporuke helijuma u zemlje Azijsko-Tihookeanskog regiona

Izvor: Vostok.rs, 01.Feb.2011, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija započela isporuke helijuma u zemlje Azijsko-Tihookeanskog regiona

01.02.2011. -

Rusija je počela da isporučuje u zemlje Azijsko-Tihookeanskog regiona helijum – vrednu sirovinu za mnoge visokotehnološke proizvodnje. Juče u dalekoistočnu luku Nahodka stigao je iz Orenburga prvi kontejner tečnog helijuma. Preko luke Vostočni on se šalje naručiocima u južnokorejski grad Pusan.

Za devet dana posada cisterni sa tečnim helijumom prevladala je skoro 9 hiljada kilometara od Orenburga, preko Omska, Novosibirska, Krasnojarska, Irkutska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Čite, Habarovska i do Nahodke. To nije sportski Dakar, to je realni industrijski «Dakar» u uslovima surovih sibirskih mrazeva, istakao je u intervjuu za Glas Rusije generalni direktor kompanije za proizvodnju tečnog helijuma Krior Vadim Udut:

Na taj način mi prvi pokazujemo da je moguće transportovati helijum iz sibirskih fabrika u zemlje Azijsko-Tihookeanskih regiona i da je orenburški proizvod trenutno dostupan za tržište Južne Koreje i drugih zemalja regiona. To povećava našu konkrentnost, do danas izvozili smo helijum samo u Zapadnu Evropu. Sada imamo mogućnost da ga isporučujemo i na azijsko tržište, i moguće čak pod povoljnijim uslovima nego za evropske kupce.

Danas vodeće ruske naftne i gasne kompanije Gasrpom i Rosnjeft pristupaju realizaciji velikih projekata u Istočnom Sibiru. Oni su povezani sa razradom nalazišta koja sadrže visoke koncentracije helijuma. Glavno tržište za istočnosibirski helijum su zemlje Azijsko-Tihookeanskog regiona. Prvo uspešno iskustvo transporta dokazalo je da ruski helijum može da se izvozi u ovaj region. Obimi isporuka će se uvećavati, uzimajući u ozbir da će sredinom ove decenije u Sibiru proraditi veliki kompleksi za preradu gasa koji proizvode heliju, podvlači Vadim Udut:

Helijumsko tržište Azijsko-Tihookeanskog regiona je tržište koje se najdinamičnije razvija. Potrošnja helijuma tamo raste brže nego u SAD i Evropi, to je 5-6% godišnje. U pojedinim zemljama, na primer u Kini, porast iznosi 15-20%. Sada je teško govoriti o velikom udelu na tom tržištu, ali to su prve test isporuke. Vremenom, kada počnu da rade istočnosibirske fabrike, ovaj udeo može da dostigne 50, čak 60% azijskog tržišta tečnog helijuma. To je skoro 40% svetskog obima ovog proizvoda.

Helijum je nezamenjiv prilikom izrade poluprovodničke tehnike, plazmenih monitora, prilikom porizvodnje elemenata za mobilne telefone, hard diskova za kompjutere, optičkih vlakana i mnogih drugih vidova proizvoda.

Izvor: Golos Rossii, foto: en.wikipedia.org

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.