Rusija upozorila SAD i Češku: Koristićemo vojna sredstva

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija upozorila SAD i Češku: Koristićemo vojna sredstva

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da će biti prinuđeno da reaguje vojnim sredstvima ukoliko se ratifikuje danas potpisan sporazum između Češke i SAD o antiraketnom štitu.

U saopštenju, koje je izdato nekoliko časova nakon što je državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs stavila potpis na sporazum, navodi se da će Rusija odgovoriti "ne diplomatskim, već vojno-tehničkim metodama ukoliko se sistem postavi u Češkoj".

Rusija je odavno najavila da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će svoje raketne sisteme uperiti prema zemljama u kojima bude postavljen američki antiraketni štit, a portparol ministarstva spoljnih poslova je rekao da ovaj sistem ugrožava "balans bezbednosti u Evropi tako što posredno slabi ruske raketne kapacitete".

Pentagon je na ove izjave odgovorio da sistem nije namenjen kao kontra Rusiji, već odbrani od pretnji sa Bliskog istoka.

"Bili smo veoma jasni o tome čemu služi antiraketni štit. On nije dizajniran da odgovara na pretnje iz Rusije. Istakli smo da postoje sve veće pretnje sa Bliskog istoka, koje mogu da ugroze ne samo SAD već i naše saveznike iz Evrope", rekao je portparol Pentagona Brajan Vitman u izjavi za Rojters.

Ranije danas, Kondoliza Rajs i češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg potpisali su danas u Pragu sporazum o izgradnji radarske baze američkog antiraketnog štita u Češkoj.

Švarcenberg je nakon potpisivanja naglasio da Češka može da se oseća bezbedno samo ako je usidrena u većoj celini, kao što je Evropska unija ili NATO, a istovremeno ima dobre odnose sa susedima.

"Produbljivanje transatlantskih odnosa je naš spoljnopolitički prioritet", istakao je Švarcenberg da upravo sporazum o saradnji Vašingtona i Praga u oblasti protivraketne odbrane tu dimenziju produbljuje.

"Usredsredimo se na realne pretnje. Sstit nije hladnoratovska retorika. To smo objasnili i našim ruskim kolegama. Svi mi zajedno smo izloženi pretnjama od država kao što je Iran, koje i dalje razvijaju svoje vojne i nuklearne programe", ponovila je Kondoliza Rajs da radar nije uperen protiv Rusije.

Ni današnja uveravanja čeških zvaničnika i Kondolize Rajs nisu pomogla da se razveju bojazni Moskve da će približavanje američkog antiraketnog štita u Srednjoj Evropi ruskim granicama narušiti stratešku ravnotežu velikih sila.

"I dalje na štit gledamo kao na pretnju našoj bezbednosti. Ali mi Rusi smo razumni ljudi, zbog evropske baze štita nećemo nikog bombardovati", kazao je danas u Pragu ruski general Jevgenij Bužinskij koji učestvuje na četvorodnevnoj međunarodnoj konferenciji o protivraketnoj odbrani koja je danas počela u Pragu.

"Iran nema rakete dovoljnog doleta. Takvo oružje želi, ali protiv Izraela. Niko me neće ubediti da bi želeli da napadnu Evropu ili SAD. Iranci nisu samoubice", kazao je general Bužinskij novinarima u Pragu.

Paradajzom na šefa diplomatije zbog američkog radara

Grupica protivnika izgradnje radara američkog antiraketnog štita u Češkoj gađala je u Pragu danas paradajzom šefa češke diplomatije Karela Švarcenberga ispred Ministarstva inostranih poslova, a državnom sekretaru SAD Kondolizi Rajs pretila vulgarnim gestovima.

Na Loretanskom trgu ispred Černjinske palate, sedišta češke diplomatije, u momentima kada su Rajs i Švarcenberg potpisivali češko-američki sporazum o radarskoj bazi štita okupilo se nekoliko njenih protivnika i desetak pristalica.

Protivnici su doneli velik transparent sa porukom "Kondolenciji", što na češkom znači saučešće, "Pirinač" da ne potpisuje u Pragu "takve svinjarije".

Kada je posle potpisa kolona sa ministrima napuštala MIP na Švarcenberga je poleteo paradajz a protivnici radara su američkoj gošći pokazivali uzdignuti srednji prst.

Pristalice radara došle su da pokažu Kondolizi Rajs da radar u Češkoj nema samo protivnike, iako ih je većina, 68 odsto, a nosili su transparent "Kupujem vikendicu u poligonu Brdi, radar dobrodošao".

Za večeras je češka incijativa "Ne bazama", koja okuplja protivnike radara, zakazala na Vaclavskom trgu u Pragu velike demonstracije protiv buduće američke baze.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rusija najavila vojne mere zbog američkog antireketnog štita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2008, 01:37

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da će biti prinuđeno da reaguje vojnim sredstvima ukoliko se ratifikuje potpisan sporazum između Češke i SAD o antiraketnom štitu. U saopštenju, koje je izdato nekoliko časova nakon što je državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs stavila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.