Izvor: B92, 21.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ulazi u STO

Moskva -- Konačno je postignut dogovor oko pristupanja Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prvog dana Samita Evropske unije i Rusije, izgleda da su obe strane spremne na kompromis, kaže dopisnica B92 iz Moskve, Aleksandra Stojanović. Jedna od najvećih prepreka pristupanju Rusije ovoj organizaciji jeste veoma niska cena nafte i gasa na ruskom tržištu, to jest razlika između te cene i one po kojoj Rusi prodaju ove sirovine na svetskom tržištu. Međutim, sada se ta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razlika ne pominje kao problem, a nema ni najava da će se smanjivati.

Takođe, ruski predsednik Vladimir Putin je najavio da će Rusija potpisati sporazum iz Kjotoa o smanjenju emisije ugljen-dioksida u atmosferu, još jedan od sporazuma koji je Rusija dugo odbijala da potpiše, pod izgovorom da bi ograničenja koja on nameće, kao i smanjenje cene gasa, ugrozili rusku privredu.

Evropska unija spremna je da ode i dalje kako bi se odnosi sa Rusijom učvrstili, verujući da takav savez doprinosi stabilnosti i bezbednosti u Evropi. Predsednik Evropske komisije Romano Prodi rekao je u petak, da će se Evropska unija založiti da zaštiti prava ruskih manjina u baltičkim zemljama, što je bio jedan od zahteva Rusije prilikom nedavnog proširenja Unije. Učesnici Samita naglašavaju potrebu tesne saradnje i ističu da je ona značajna za obe strane ili, kako je rekao Romano Prodi,"Evropa i Rusija jesu komplementarne kao kavijar i votka. Ne znam ko je kavijar, a ko votka, ali integracija je svakako odgovarajući pravac".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.