Izvor: Blic, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ucenjuje svet isporukama energije

Rusija ucenjuje svet isporukama energije

Samit najrazvijenijih zemalja sveta G8, koji počinje danas u Rusiji, verovatno će biti zanimljiviji zbog onoga što će otkriti o odnosima između Zapada i Rusije nego zbog rezultata samog sastanka.

Postoje pitanja čije je rešavanje u njihovom zajedničkom interesu, kao što su iranski nuklearni program, Severna Koreja i međunarodni terorizam. Rusiji je takođe stalo da uveri Zapad da je pouzdani isporučilac energije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Slikovit primer je zahtev ruske kompanije 'Gasprom' da podigne cene gasa koji isporučuje Ukrajini, što je Zapad doživeo kao zastrašivanje. Rusi to, međutim, vide kao prihvatanje pravila kapitalističke igre, na šta ih Zapad stalno podstiče. To je dovelo do toga da se zamenik američkog predsednika Dik Čejni 4. maja okomi na Ruse u govoru održanom u Viljnusu, prestonici Litvanije:

'Korišćenje nafte i gasa kao sredstva za zastrašivanje ili ucenu ne može da bude legitiman interes. To važi i za manipulisanje isporukama ili pokušaje da se monopolizuje transport. Niko ne može da pravda postupke koji ugrožavaju teritorijalni integritet suseda ili ometaju demokratske pokrete.'

CDC/GB

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.