Izvor: Politika, 15.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija u obruču američkih radara

SAD planiraju da pored Češke i Poljske uređaje za elektronsko praćenje postave i u Turskoj što će dodatno uznemiriti Moskvu

Specijalno za „Politiku"

Moskva, 15. marta – Na uporno objašnjavanje Rusije da rakete i radari protivraketne odbrane postavljeni u Češkoj i Poljskoj, ne mogu da zaštite Ameriku od (nepostojećih) iranskih raketa, Amerika, umesto odustajanja od projekta, odgovara planovima za postavljanje radara u Turskoj, na samoj granici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << s Iranom.

Senzacionalnu vest objavili su sajt turtsia.ru. i austrijski dnevnik „Prese”. Pres sekretar Pentagona Džef Morel ispričao je novinarima da je tu temu pokrenuo šef Pentagona Robert Gejts prilikom posete Ankari u februaru. Ruski stručnjaci su već ocenili da takav radar ne može ni na koji način da zaštiti SAD od potencijalnog iranskog napada, između ostalog, i zato što je toliko blizu, da Iranu, da bi ga uništio, nisu uopšte potrebne atomske rakete – dovoljne su obične.

Vest o „tajnim pregovorima” nije mogla doći u gorem trenutku – u ponedeljak u Moskvu stižu Kondoliza Rajs i Bil Gejts da sa svojim ruskim kolegama Sergejem Lavrovim i Anatolijem Serdjukovim razmotre sporna pitanja međusobne saradnje. Njima će biti veoma teško da ubede Rusiju u američke miroljubive namere – naprotiv, postavljajući radare u Poljskoj, Češkoj i Turskoj, Amerika se trudi da potpuno okruži Rusiju a iz Turske ne samo da može da posmatra Iran nego i ceo evropski deo Rusije, pre svega njegove jugozapadne i južne granice. Ako se tome doda još i želja NATO da Gruziju i Ukrajinu priključe alijansi, o čemu će se, možda, govoriti već u aprilu, onda je rusko nezadovoljstvo potpuno jasno.

Bela kuća je saopštila da su prošle nedelje Buš i Putin telefonom dogovorili da glavna tema razgovora bude razmeštanje američke protivraketne odbrane u Evropi. A Kondoliza Rajs je izjavila da „Moskva u poslednje vreme demonstrira otvorenost u odnosu prema programu SAD za razmeštanje elemenata sistema protivraketne odbrane”. Prema njenim rečima u poslednje vreme Rusija pokazuje više interesovanja za pojedine aspekte američkog programa PRO. Zato Amerikanci svojim ruskim kolegama donose predloge o kojima je već bilo reči na sastanku u istom sastavu u oktobru 2007. godine. Tada su Rajsova i Gejts predložili takozvane „mere poverenja” koje podrazumevaju prisustvo ruskih oficira na objektima Protivraketne odbrane u Istočnoj Evropi.

U tom slučaju „radar u Češkoj bi bio zabetoniran na takav način da ne može biti usmeren prema Rusiji, a presretači u Poljskoj ne bi bili smeštani u šahte. Prema mišljenju ruskih stručnjaka to ne može da stvori „autentičan kolektivni sistem monitoringa rizika”. Ipak, Moskva je podržala taj predlog s obrazloženjem da joj „to daje mogućnost da vidi da SAD, iako to rade u jednostranom poretku uprkos volji Rusije, to ne predstavlja direktnu pretnju Rusiji u konkretnoj situaciji”.

Ruski analitičari ne očekuju naročiti napredak u predstojećim konsultacijama jer bi razgovori trebalo da budu usmereni na traženje kompromisa, a stiče se utisak da je situacija u Americi takva da prosto ne postoji mogućnost da se već doneta odluka promeni.

Sjedinjene Države svoju nameru da postave elemente protivraketne odbrane u Evropi objašnjavaju potrebom da se zaštite od Irana, ali Moskva taj argument smatra potpuno neprihvatljivim jer tako i na tom mestu postavljene rakete nemaju nikakve šanse da posluže u navedene svrhe, da i ne govorimo o tome da Iran i nema čime da preti Americi.

Umesto toga, Rusija je prošle godine predložila Amerikancima da zajedno koriste radiolokacionu stanicu u Gabalinu u Azerbejdžanu i ruski radar koji se gradi u Armaviru.

Amerikancima se ideja dopala, ali kao dopuna, a ne kao što su Rusi predlagali, kao alternativa bazama u Češkoj i Poljskoj. Novi pregovori sa Turskom su način da se zatvori južni pravac bez učešća Rusije. Zvanični razgovori o postavljanju američke radiolokacione stanice trebalo bi da počnu za vreme Samita NATO u Bukureštu od 2. do 4. aprila.

Ljubinka Milinčić

[objavljeno: 16.03.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.