Rusija širi vojno-tehničku saradnju sa Venecuelom

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2012, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija širi vojno-tehničku saradnju sa Venecuelom

27.06.2012. -

Ove godine se planira prva linija u pogonu za popravku koji će servisirati helikoptere koji su registrovani direktno u Venecueli. Međutim, planovi Rostehnologije je da se povećaju sopstveni kapaciteti proizvodnje, što će omogućiti kompletan ciklus popravke helikoptera proizvedenih u Rusiji i u celoj Latinskoj Americi.

Predsednik javnog Saveta u okviru Ministarstva odbrane Rusije Igor Korotčenko je rekao da je Venecuela izabrana kao najveći kupac ruske vojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << opreme. To je prednost za Rusiju jer, imajući pouzdani servisni centar će omogućiti da se svede na minimum vreme potrošeno na obnovu ispravnosti letova helikoptera. Stvaranje servisnog centra pokazuje da Rusija namerava da ojača regionalno tržište, tvrdi vojni ekspert Viktor Baranec:

Rusija nejednako izvozi oružje. Neka od tržišta je već zasitila a neka gubi. A na nekim od njih pokušava da proširi svoj izvoz. Tako da izvoz u Venecuelu pripada kategoriji novih tržišta. A to uključuje ne samo čisto ekonomske motive nego i u izvesnoj meri, političke. Zbog toga izmeću Rusije i Venecuele postoje dobri odnosi. I Venecuela je sebe sama uputila na cilj da radi sa ruskim tržištem oružja. Rusija doprinosi tome. Venecueli je pružen pre nekoliko godina kredit za kupovinu ruskog oružja u iznosu od dve milijarde dolara. Ukupan kapacitet Venecuele na tržištu dostigao je pet milijardi. Ovaj godišnji prihod Rusije od prodaje oružja je oko 10 milijardi dolara. Dakle teoretski Venecuela bi mogla da obezbedi polovinu izvoznog prihoda od prodaje u Rusiji za modernu avijaciju kompleksa, tenkova i drugim popularnih naoružanja u ovoj zemlji. Naravno, pozitivna dinamika multifunkcionalnih servisnih centara zahtevaju tehnologiju, a prvi koji je stvoren u ovom trenutku.

Treba napomenuti da je širenje vojno-tehničke saradnje korisno za Karakas. Tokom nedavne posete Moskvi, predsednik Venecuele Ugo Čavez rekao je da je njegova zemlja bila u situaciji kada su SAD i njeni NATO saveznici efikasno nametnuli embargo na isporuku rezervnih delova za ranije kupljene vojne opreme u Karakasu. Na primer za F-16 avione . Pored toga, politika cena Rusije je mnogo lojalnija od svojih zapadnih konkurenata. Dakle, nabavka i održavanje ruske vojne opreme će pružiti umnogome u odbrani Venecuele i omogućiti direktne uštede na civilne projekte.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.