Rusija seli svoju najnoviju nuklearnu podmornicu na Kamčatku

Izvor: B92, 24.Maj.2023, 09:53

Rusija seli svoju najnoviju nuklearnu podmornicu na Kamčatku

Najnovija podmornica ruske mornarice sa balističkim raketama na nuklearni pogon preseliće se u stalnu bazu na poluostrvu Kamčatka u avgustu.

Podmornica Generalissimo Suvorov, koja je puštena u rad krajem 2022. godine, nosi do 16 ruskih nuklearnih projektila Bulava.

Prebaciće se iz Severne flote (na Arktiku) preko Severnog morskog puta do Pacifičke flote u avgustu, javila je državna novinska agencija TASS, pozivajući se na izvor blizak vojnom resoru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Rusija pojačava odbranu u svojim dalekoistočnim regionima koji se graniče sa Azijom i Pacifikom, optužujući SAD za proširenje svog prisustva tamo i izazivajući zabrinutost za bezbednost u Japanu i širom regiona.

Podmornica je šesto plovilo ruske klase "Borej" manjih i nevidljivijih podmornica. One će zameniti prethodne generacije ruskih podmornica sa balističkim raketama.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.