Rusija se uliva u evroazijski prostor

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2010, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija se uliva u evroazijski prostor

04.10.2010. -

Rusija realizuje svoj status evroazijske sile. Ministar inostranih poslova RF Sergej Lavrov uputio se u Brisel, gde će na samitu foruma Azija-Evropa - ASEM, 4. i 5. oktobra biti zvanično potvrđeno pridruživanje Rusije toj zajednici.

Međunarodna organizacija, koja ujedinjuje zemlje Istočne Azije i Evrope, bila je formirana 1996. godine. U datom trenutku u njenom sastavu je 45 učesnika, na koje otpada dve trećine stanovnika planete, 60% svetske trgovine i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << više od polovine zemljnih bogatstava. Svoj osnovni zadatak članovi ASEM-a vide u ekonomskom, političkom i kulturnom zbližavanju dva najveća regiona sveta - evropskog i azijskog. Primivši Rusiju u svoje redove, oni su potvrdili da je Moskva značajan faktor na međunarodnoj areni, bez kojeg bi razvoj evroazijskih veza bio nezamisliv. Govori zvanični predstavnik MIP RF Andrej Nesterneko.

Uključivanje Rusije u delatnost ovog jedinstvenog mehanizma za vođenje dijaloga jeste potvrda zainteresovanosti zemalja članica ASEM-a za produbljivanje parnterstva sa Rusijom. Rusija namerava da daje realni praktični doprinos delatnosti ASEM-a u interesima razvoja višestrane regionalne saradnje. Reč je pre svega o stvaranju transparentne i ravnopravne arhitekture bezbednosti u regionu i saradnje koja bi se zasnivala na kolektivnim načelima, normama i principima međunarodnog prava i poštovanju zakonitih interesa svih država regiona.

Težnja Rusije ka učešću u ASEM-u je jasna, kaže u intervjuu za Glas Rusije zamenik predsednika Komiteta za međunarodne psolove Državne dume RF Andrej Klimov.

Dvoglavi orao predstavljen na ruskom grbu jednom glavom gleda na Zapad, a drugom na Istok. Zato je interesovanje za azijski pravac očigledno i predoređeno je geografijom i istorijom. Priustvo Rusije na takvim konferencijama omogućava joj da predstavlja svoju tačku gledišta partnerima, kako se kaže, iz prve ruke. Moskva mora da iskoristi sve platforme kako bi imala izbalansirane odnose sa svim pravcima svoje spoljne politike.

Na aktuelnom samitu foruma centralna tema razmatranja je Povećanje blagostanja i osiugranje dostojnijeg života za sve građane. Učesnici, među kojima su kralj Belgije Albert Drugi, predsednik Francuske Nikola Sarkozi, predsednik Južne Koreje Li Men Bak, premijer Državnog saveta Kine Veng Đanbao, premijer Japana Naoto Kan, razmotriće prevladavanje posledica finansijske krize, borbu protiv terorizma, energetsku bezbednost, ljudska prava.

U konačnom dokumentu planira se označavanje puteva efikasnije svetske ekonomske uprave. Za zasedanje vioskih predstavnika Istoka i Zapada izdvojena je Prestona dvorana u nedavno restauriranom za dva miliona evra dvorcu kralja Belgije. Moguće da će u njegovoj raskošnoj atmosferi biti donete najodmerenije i izbalansiranije odluke koje se tiču života svih stanovnika evroazijskog kontinenta.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.