Izvor: B92, 25.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija se neće zaduživati

Moskva -- Rusija nema nameru da se u 2009. zadužuje u inostranstvu, izjavio je zamenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak.

Njegova izjava bila je reakcija na izjavu ministarke za ekonomski razvoj Elvire Nabiuline da bi ruski budžetsdki deficit ove godine mogao dostići osam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prenela je agencija Itar-Tas. "Finansiranje budžetskog deficita je uvek bilo političko pitanje", rekao je Storčak i dodao da je "politička odluka doneta". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Predsednik i minsitar finansija su već izjavili da nikakvo zajmljenje novca iz inostranstva nije planirano za ovu godinu... Stoga ćemo poći od pretpostavke da se o tako nečemu ne razmišlja", rekao je on i dodao da Rusija "ima dovoljno sopstvenih rezervi".

Vicepremijer i ministar finansija Aleksej Kudrin je istovremeno izjavio da će Rusija ove godine iskoristiti 2,7 biliona (hiljade milijardi) rubalja (590 milijardi evra) iz svog Fonda reuzervi.

Fond trenutno raspolaže sa 4,8 biliona rubalja, rekao je Kudrin na sastanku u ministarstvu finansija.

Prema njegovim rečima, opšti rashodi će se u 2009. povećati za 500 milijardi rubalja, ali će "biti potrebno 1,5 biliona rubalja preko toga" za anti-krizne mere, pomoć regionima i socijalne programe.

Kudrin je procenio da će savezni budžetski deficit dostići 7,5 odso BDP. On je dodao da bi nominalno smanjenje BDP-a u 2009. moglo dostići 40,42 biliona rublaja, u poređenju sa preko 42 biliona u 2008.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.